Erişilebilirlik

Sığınmacılar İçin Yeni Yol


Balkan ülkeleri emniyet müdürleri sığınmacı akınını frenlemek için yeni bir yol planı üzerinde uzlaştı. Buna göre Makedonya’nın Yunanistan sınırı, sığınmacıların tek bir noktada inceleneceği merkez olacak.

Sığınmacıların koridoru haline gelen Balkan ülkelerinin emniyet müdürleri mülteci olmak isteyenlerin Batı Avrupa’ya yasadışı akışını frenlemek için yeni bir metot üzerinde uzlaştı.

Hırvatistan’dan Vlado Dominic, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Makedonya ve Avusturya’nın, Makedonya’nın Yunanistan sınırının sığınmacıların inceleneceği ana nokta olması konusunda uzlaştığını ve kontroldan geçenlerin polis eskortu ile Avusturya sınırına götürüleceğini kaydetti.

Dominic yeni uygulamanın derhal hayata geçeceğini de söyledi.

Şimdiye kadar savaş bölgelerinden kaçan yüzbinlerce sığınmacı her bir Balkan ülkesinin sınırında ayrı ayrı inceleniyor ve kendilerine, yolculuklarına devam etmeden önce geçici sığınmacı belgeleri veriliyordu.

Geri Dönenler de var

Batıya yolculuk tersine de dönebiliyor.

Finlandiya polisi 103 Iraklının Perşembe günü Bağdat’a uçtuğunu açıkladı.

Sığınmacıların geri dönüş uçuşlarını organize eden Helsinki polisi, geri gönderilenlerin sayısındaki artışı karşılamak için iki ülke arasında benzer uçuşlar organize etmeye hazır olduğunu belirtti.

Irak Dışişleri Bakanlığı da 103 Iraklının dönüşünde Bağdat Ulusal Havaalanı’nda duygusal anlar yaşandığını, bazılarının diz çökerek alanı öptüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, daha fazla grubun dönmesini beklediklerini söyledi.

Finlandiya Mülteci Bürosu yetkilileri Ocak 2015’ten bu yana mülteci başvurusunda bulunan Iraklılar’dan 3 bin 100’ünün başvurularını geri çektiğini açıkladı.

Geçen yıl Finlandiya’ya mülteci olmak için ulaşan 32 bin 500 kişiden 20 bin 500’ü Iraklıydı.

Eurotunnel iki ülkeden tazminat istedi

Fransa ile İngiltere arasında deniz altındaki tüneli işleten Eurotunnel Grubu Fransa ve İngiltere’den 29 milyon euro tazminat istedi. İsteğin nedeni geçen yıl sığınmacıların neden olduğu aksamalar.

Fransa’nın kuzeyinde tünelin Fransa tarafındaki Calais kenti, daha iyi bir yaşam için İngiltere’ye geçmeyi uman 4 bin sığınmacıya geçici ev sahipliği yapıyor. Sığınmacılar yıllardır aynı bölgede kamp yapsa da geçen yıl tüneli geçme girişimleri yolcu ve nakliye seferlerinde aksama yaşanmasına neden olmuştu.

Eurotunnel hem yolcu hem de nakliye seferlerinin Avrupa’daki sığınmacı krizinden etkilendiğini belirtiyor. Grup, yolcu trafiğinin Kasım ayında Paris’teki saldırıların ardından gözle görülür şekilde yüzde 3 azaldığını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG