Erişilebilirlik

Balık Yağı Takviyesi Kanserle Mücadelede Etkili


Balık Yağı Takviyesi Kanserle Mücadelede Etkili
Balık Yağı Takviyesi Kanserle Mücadelede Etkili

Balık yağı hapları, omega-3 yağ asidi tüketimini arttırmak amacıyla alınıyor. Omega-3 yağ asitlerinin özellikle kalp ve damar sağlığı için yararlı olduğu biliniyor. Peki omega-3, kanserden korunmak için de işe yarıyor mu? Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, yeni bir araştırma, omega-3‘ün kanseri önleyici etkileri olabileceğini gösteriyor.

Yeni araştırmaya katılan 35 bin kadına balık yağı hapı alıp almadıkları soruldu. Altı yıl sonraysa balık yağı kullanan kadınların meme kanserine yakalanma olasılıklarının çok daha düşük olduğu belirlendi.

Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde yapılan araştırmayı yöneten Emily White, balık yağı tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin balık yağı almayanlara oranla yüzde 32 oranında daha düşük olduğunu gördüklerini söylüyor.

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi uzmanı Emily White, omega-3 yağ asitlerinin kanserden koruyucu özelliği olduğunu gösteren önemli bulgular elde ettiklerini belirtiyor.

Emily White’a göre, kanserle enflamasyon arasında önemli bir bağ olduğunu gösteren güçlü kanıtlar var. Balık yağı, anti-enflamatur ilaç niteliğine sahip olduğu için kanserden de koruyabilir.

Ancak Emily White, bu bulgulara rağmen, sadece bu araştırmanın sonuçlarına dayanarak kadınlara balık yağı tabletleri almaya başlamalarını tavsiye edemeyeceğini söylüyor. Skype üzerinden yapılan söyleşide, White, ek deneylerde, katılımcıların rastgele iki gruba ayrılarak bir gruba ilaç verilirken diğer gruba verilmediğini söylüyor.

White’ın araştırmasıysa bu yöntemin tam tersine, gözlemsel araştırma olarak adlandırılıyor. Bu tür araştırmada katılımcılar, balık yağı takviyesi alıp almamaya kendileri karar veriyor. Araştırmacılarsa katılımcıları izleyip kimin kansere yakalandığını gözlemliyor. Ancak balık yağı takviyesi alan kadınlar almayanlara göre birçok açıdan farklılıklar sergileyebiliyor.

Emily White ve ekibi sonuçları değerlendirirken bu farklılıkları göz önünde bulundurmaya çalışmış. Ancak bilim adamları, genellikle rastgele seçilen katılımcıların olduğu araştırmaları tercih ediyor. Harvard Üniversitesi’nden uzmanlar şu sıralarda hem omega-3 yağ asitleri, hem de D vitamininin etkilerini incelemek üzere bir araştırma yapıyor.

Emily White’ın araşatırmasının sonuçları, ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention’ adlı dergide yayınlandı.

XS
SM
MD
LG