Erişilebilirlik

Bakiyev: 'Kırgızistan'ın Meşru Lideri Benim'


Devrik lider Kurmanbek Bakiyev, istifasının geçerli olmadığını söyledi ve 'çete' diye nitelediği geçici hükümetin tanınmamasını istedi

Devrik lider Kurmanbek Bakiyev, hala Kırgizistan’ın meşru devlet başkanı olduğunu söyledi.

Bakiyev bu açıklamayı sığındığı Belarus’ta (Beyaz Rusya) yaparken, Kırgızistan’daki geçici hükümet ayaklanma sonrasında başlayan etnik çatışmayı önlemeye çalışıyor.

Devrik lider Bakiyev, istifasının geçerli olmadığını söyledi ve “Beni ancak ölüm durdurabilir,” dedi. Bakiyev, uluslararası toplumdan da, ‘çete’ diye nitelediği geçici hükümeti tanımamasını istedi.

Geçici hükümet, Bakiyev’in geçen hafta ülkeyi terk etmeden önce istifa mektubunu imzaladığını açıklamıştı.

Roza Otunbayeva liderliğindeki geçici hükümet Bakiyev’in 7 Nisan’daki halk ayaklanması sırasında göstericilerin öldürülmesiyle ilgili olarak Bakiyev’in yargı önüne çıkarılmasını istiyor.

Lukaşenko'dan güvence

Bakiyev, ayaklanmanın ardından önce ülkenin güneyindeki Celalabad kentine kaçmış, oradan da Kazakistan’a geçmişti.

Dün bir açıklama yapan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko Bakiyev ve ailesinin başkent Minsk’te kendi kişisel güvencesi altında olduklarını söyledi.

Bu arada Kırgızistan’da durum gerginliğini koruyor. Başkent Bişkek civarında devriye gezen polislerin sayısı arttırıldı.

Kırgızlar, Pazartesi günü etnik Rus ve Türklere saldırmışlardı. Geçici hükümet, polisin, saldırganlara karşı silah kullanacağını açıkladı.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Savunma Bakanı Anatoly Serdyokov’dan Kırgızistan’daki etnik Rusların can güvenliğini koruma altına alacak önlemler almasını istedi.

7 Nisan’daki halk ayaklanması sonrasında Rusya, Kırgızistan’daki askeri üssünde bulunan personeli, Rus vatandaşlarını ve diplomatlarını korumak üzere bu ülkeye 150 kişilik bir birlik göndermişti.

Moskova’yı ziyaret eden Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov Kırgızistan’daki gelişmelerin komşu ülkelerin istikrarını tehdit ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği, demokratik ilkeleri benimsemesi durumunda geçici hükümete her türlü mali ve siyasi yardım sözü verdi.

XS
SM
MD
LG