Erişilebilirlik

Bakanlar Anlaşamadı Ancak Obama Hala Umutlu


Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (solda) ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov (solda) ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

Başkan Barack Obama, Kırım krizine hala diplomatik çözüm bulunabileceğine inandığını söylerken, Londra’da bir araya gelen Amerikan ve Rus Dışişleri Bakanları olumlu sonuç alamadı

Başkan Barack Obama, Kırım krizine hala diplomatik çözüm bulunabileceğine inandığını söyledi. Obama, bu görüşünü Beyaz Saray’da İrlanda Başbakanı Enda Kenny’le görüşmesi sırasında gazetecilere açıkladı.

Kırım, Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmanın yolunu açacak referandumu pazar günü yapıyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım konusunu Londra’da Rus meslektaşı Sergei Lavrov’la ele aldı, ancak görüşmeden olumlu sonuç alınamadı.

Kerry, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’un hala Kırım’daki referandumun uluslararası hukuka ve Ukrayna anayasasına aykırı olduğu görüşünü taşıdığını söyledi, referandum yapılırsa Rusya’ya yaptırım uygulanacağını tekrarladı. Kerry, Rusya’nın, referandum sonuçlarını kabul etmesinin Kırım’ı “arka yollardan ilhak” anlamına geleceğini de kaydetti.

Lavrov ise kendi yaptığı basın toplantısında Amerika ile Rusya arasında Kırım konusunda ortak bir vizyon olmadığını, ancak yine de görüşmenin yararlı geçtiğini söyledi. Bakan, Rusya’nın Kırım halkının iradesine saygı duyacağını da sözlerine ekledi.

Lavrov, AB ve Amerika’nın Rusya’ya karşı başlatmayı planladığı yaptırımları kınadı, bunların ortak çıkarlara faydası olmayacak zararlı araçlar olduğu görüşünü savundu.

Bu arada Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la yaptığı telefon görüşmesinde kendisine, Kırım’daki referandumun uluslararası hukuka ve BM sözleşmesine tamamen uygun olduğunu söylediği bildirildi.

Perşembe günü Moskova Ukrayna sınırına iki hafta sürecek tatbikat için binlerce asker daha yığdığını doğruladı.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, birliklerin takviyesinden büyük kaygı duyulduğunu açıkladı. Halen Kırım’da 20 bin Rus askeri olduğu tahmin ediliyor.


Dün Ukrayna’nın geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk, BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin’ “ülkeniz savaş mı açmak istiyor?” diye sordu.

Churkin ise ne Rus hükümetinin ne de halkının savaş istemediğini söyledi ve “Eminim Ukraynalılar da savaş istemiyordur,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG