Erişilebilirlik

Başkan Obama Nükleer Güvenlik Zirvesi’ni Büyük Başarı Olarak Niteledi


İki günlük zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Obama gelişmeyi, “büyük başarı günü” diye niteledi ve toplantının nükleer silahlardan uzak bir dünya yaratma çabasının parçası olduğunu belirtti

Başkan Barack Obama Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Obama, Washington’da bir araya gelen 47 ülkenin, tüm nükleer malzemeyi nükleer terörizm tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla, dört yıl içinde emniyet altına almayı kararlaştırdığını açıkladı.

İki günlük zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Başkan Obama gelişmeyi, “büyük başarı günü” diye niteledi ve toplantının nükleer silahlardan uzak bir dünya yaratma çabasının parçası olduğunu belirtti.

Zirveye katılan ülkelerin temsilcileri, terör gruplarının nükleer malzeme, bilgi ve teknolojiyi ele geçirmesini önlemek için atılacak adımları belirleyen nihai bildiriyi imzaladı. Bu adımlar arasında nükleer kaçakçılığa karşı işbirliği yapılması da yer alıyor.

Başkan Obama basın toplantısında Kuzey Kore’nin, nükleer silahlardan vaz geçmeyi reddetmekle, uluslar arası toplumdan soyutlanma yolunu seçtiğini belirtti. Başkan bunun, Kuzey Kore halkına büyük zarar verdiğini de kaydetti.

Obama son plütonyum reaktörünü kapatmaya karar veren Rusya’yı övdü.

Zirve çerçevesinde, Başkan Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, nükleer programı yüzünden İran’a uluslar arası baskının artırılması yönünde, liderleri ikna etmeye çalıştı. Zirveye İran Kuzey Kore ve Suriye davet edilmedi.

Zirvenin son gününde düzenlediği basın toplantısında Başkan Obama, temel tezini bir kere daha tekrarladı: Soğuk Savaş’ın bitmesinden 20 yıl sonra, dünya, nükleer silah ve nükleer maddeleri ele geçirmeye çalışan terörist örgütlerin yarattığı tehlikeyle karşı karşıya.

El Kaide gibi örgütlerin, ele geçirebildikleri taktirde nükleer silahları hiç çekinmeden kullanacağını belirten Obama, nükleer malzemeyi ortadan kaldırmanın yeni bir anlayışı ve düşünce yapısını gerektirdiğini belirtti: “Bütün bunlar, daha temel bir başka şeyi gerektiriyor: Yeni bir bakış açısıyla, uluslar ve ortaklar olarak bizlerin, tarihin bu noktasında bizden bekleneni yerine getirmemiz gerekiyor.”

Başkan Obama, dünkü zirvede, biri basına kapalı, iki ayrı oturuma başkanlık etti.

Zirvenin üç sayfalık nihai bildirisinde, katılımcıların 2014 sonuna kadar tüm nükleer malzemeyi güvenlik altına alacakları belirtiliyor. Bildiride, katılımcıların, ellerindeki nükleer malzemenin güvenliğini sağlayacakları konusunda 12 yükümlülük yer alıyor.

Zirve sonundaki basın toplantısında Obama’ya Güvenlik Konseyi’nin İran’a yeni yaptırım kararı alması konusunda, Çin Devlet Başkanının kendisiyle yaptığı görüşmedeki tutumu soruldu. Başkan, Çin’in yeni yaptırımları düşünen altı ülke grubunda yer aldığını belirtirken, bu konudaki müzakerelerin kolay olmayacağını kaydetti:

“Bu görüşmeler zor olabilir. İran için sonuçlar doğuracak en sert yaptırım kararını kabul ettirmek için bütün gücümle çalışacağım. Nükleer programı hakkında hesaplar yapmakta olan İran’a karşı bu yaptırımların zamanında uygulanması lazım.”

Zirvenin son gününde Obama, aralarında Başbakan Erdoğan’ın da bulunduğu dünya liderleriyle görüşmelerini sürdürdü. Obama, ikinci nükleer güvenlik zirvesinin, iki yıl sonra Güney Kore’de yapılacağını da açıkladı.

XS
SM
MD
LG