Erişilebilirlik

Başkan Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor


Başkan Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor
Başkan Obama 'Birliğin Durumu' Konuşmasına Hazırlanıyor

Başkan Barack Obama, yarın yapacağı yıllık ‘Birliğin Durumu’ konuşmasında istihdam yaratma ve ekonomik büyüme konusuna ağırlık verecek.

Obama hafta sonu yaptığı açıklamada, Amerika’nın son iki yıldır, Büyük Buhran’dan bu yana en zorlu zamanlardan geçtiğini, milyonlarca Amerikalı’nın krizden toparlanmaya çalıştığını söyledi.

Başkan, Amerika’nın uluslararası alanda rekabet edebilecek hale gelmesini, eğitim, yenilik ve gelişme alanlarında diğer ulusları geçmesini istediğini kaydetti.

Başkan Obama, Amerika’nın ayrıca bütçe açığı ve devlet reformu gibi sorunları aşması, fırsat eşitliğini öngören Amerikan rüyasını herkese sunması gerektiğini belirtti.

Başkan Barack Obama Salı akşamı Kongre’de yapacağı Birliğin Durumu konuşmasına hazırlanırken, kamuoyu yoklamaları son haftalarda Obama’nın siyasi bir sıçrama yaptığını gösteriyor. Halkın başkana verdiği destek geçen yıla göre artış göstererek yüzde 50’ye çıktı. Obama’nın başkanlık döneminin geri kalan iki yılının büyük çoğunluğunu 2012 başkanlık seçimlerine hazırlanmakla geçirmesi bekleniyor.

Amerika’nın ilk siyah başkanının göreve gelmesinden bu yana iki yıl geçtiğine inanmak oldukça zor. Ancak başta sağlık reformu yasasına ilişkin tartışmalar olmak üzere Obama’nın başkanlığının ilk iki yılı siyasi anlaşmazlıklardan nasibini aldı. Anketçi Peter Brown Quinnipiac Üniversitesi’nden:

”İşin ilginç yanı, ankete katılanlara göre Başkan Obama’nın en büyük başarısının da, en kötü siyasi adımının da sağlık reform olması. Bu da halkın sağlık sistemi konusunda ikiye bölündüğünün bir göstergesi.”

Başkan Obama Arizona’nın Tucson kentindeki silahlı saldırıda ölenlerle aralarında Kongre üyesi Gabrielle Giffords’un da bulunduğu yaralananlar için yapılan anma töreninde birlik çağrısını tekrarladı:

”Bir dakika durup düşünmemiz ve birbirimizle yaralayıcı değil, yara sarıcı şekilde konuşmamız gerektiğini anlamamız çok önemli.”

Başkan Obama’nın çağrısı, Cumhuriyetçi Parti’nin sağlık reformunu iptal etme girişimi nedeniyle Kongre’de sınanıyor. Paul Ryan Cumhuriyetçi Parti Wisconsin Milletvekili:

”Buradayız çünkü son seçimlerde Amerikan kamuoyunun sesini duyduk. Seçimde verdiğiniz sözleri yerine getirmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Anketçi Peter Brown kamuoyunun Obama hakkında farklı görüşlere sahip olduğunu söylüyor:

”Ankete katılanların dörtte üçü Başkan Obama’yı kişi olarak seviyor ancak sadece yarısı Başkan’ın politikalarını beğeniyor.”

Yazar Richard Wolffe’a göre, Başkan’ın politikalarını beğenmeyenler arasında bağımsız seçmenler de var:

”Bu seçmenler 2008’de Obama’ya destek vermişti. 2010‘daysa Demokrat Parti aleyhinde oy kullandılar. Demokrat Parti iki yıl içinde ekonomiyi düzeltmeli ve bu seçmenleri geri kazanmalı.”

Bu seçmenleri geri kazanmak kolay değil. Ancak Peter Brown 1980’li yıllarda Başkan Ronald Reagan dönemini hatırlatıyor:

”Kamuoyunun Reagan’a verdiği destek oranı 1983’te yüzde 37‘ydi. 22 ay sonraki seçimlerde Reagan Amerikan tarihinin en büyük zaferlerinden birini elde etti. Zaman ve şartlar değişir. Reagan zamanında ekonomi çok iyiye gitmişti.”

2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday olabilecek isimler arasında sayılan Alaska eski valisi Sarah Palin ve Temsilciler Meclisi eski başkanlarından Newt Gingrich’in önümüzdeki aylarda bu konudaki kararlarını açıklamaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG