Erişilebilirlik

Bakan İstifası da Romanya’da Protestoların Ateşini Söndürmedi


Romanya’da onbinlerce protestocu, Pazar günü dondurucu soğuğa rağmen sokaklarda hükümeti istifaya çağırdı.Yolsuzluğa bulaşan siyasetçilerin yargılanmasını zorlaştıran kararnamenin çekilmesine rağmen protestolar dinmedi.

Hükümet karşıtı protestoların 13. gününde, Başkent Bükreş’teki Zafer Meydanı’nda toplanan kalabalık, “hırsızlar istifa” sloganları attı.

Romanya medyasında yer alan haberlere göre haftasonu yapılan protestolara yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Yetkililer, resmi sayıyla ilgili açıklama yapmadı.

Protestocular, sosyal medyada yapılan bir çağrı üzerine, cep telefonlarının fenerlerini ellerinde tuttukları renkli kağıtlara yansıtarak gecenin karanlığını Romanya bayrağının renkleri olan mavi sarı ve kırmızı renklere bürüdüler.

Meydandaki binaya ışıkla “diren” yazısı yansıtılırken, bazı protestocular, ellerinde “yolsuzluğu durdurun” ve “demokrasi için savaş” sloganları yazan dövizler taşıdı.

Ülkenin Cluj, Sibiu, Iaşi ve Timişora gibi şehirlerinde de binlerce protestocunun katıldığı gösteriler yapıldı.

Romanya, diktatör Nikolay Çavuşesku’nun 1989’da idam edilmesiyle son bulan ve komünizmin çöküşünü hazırlayan gösterilerden bu yana en büyük protestolara ev sahipliği yapıyor. Gösterilerin tansiyonu, Adalet Bakanı Florin Iordache'ın Perşembe günü görevinden istifa etmesine rağmen düşmedi.

2007 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Romanya yönetimi uzun zamandır yolsuzluk ve organize suçla mücadele konusundaki yavaşlığı nedeniyle ele Brüksel tarafından eleştiriliyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG