Erişilebilirlik

Bakan Çağlayan: Türkiye Barış Geçiş Koridoru Olmuştur


Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Washington'da Obama Yönetimi yetkilileri ve Amerikalı işadamlarıyla görüşmeler yaptı

Washington’daki temaslarını tamamlayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Amerikalı işadamlarına Türkiye’nin İran politikasını anlattıklarını söyledi. Amerikan Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantılarda işadamları ve yetkililerle görüşen Çağlayan Amerikalılar’ın İran konusunda önyargılı olduğunu savundu. Türkiye’nin İran'la yüzyıllardır iyi komşuluk ilişkisi içinde olduğunu Amerikalılara hatırlattığını söyleyen Bakan “Türkiye, İran’la ilgili kaygıların ortadan kaldırılması konusunda Brezilya ile birlikte önemli bir adım attı. Türkiye enerji geçiş koridoru olmasının ötesinde barış geçiş koridoru da olmuştur’ dedi.

Bakan Çağlayan, Filistin Yönetimi ile bölgeye yapılacak yatırımları ele almak üzere bir konferans düzenlemeyi planladıklarını ve bu konferansın Gazze ‘de yapılmasını önerdiklerini belirtti.

Amerika ile 'Model Ortaklık' projesinin altyapısını oluşturacak yasal düzenlemeler için Washington'da bulunan Çağlayan, önceki gün Amerika Ticaret Temsilcisi (USTR) Ron Kirk ve Amerika Dışişleri Bakanlığının Ekonomi ve Enerjiden Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats ile görüştü ve Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ile Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAIK) düzenlediği yemekte iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya geldi.

Dünkü temasları çerçevesinde Amerikan United Technology firması yetkilileriyle biraraya gelen Bakan bu şirketin Türkiye’de uçak ve helikopter motoru üretmeyi planladığını duyurdu. Aynı şirket Türkiye’de ürettikleri hava taşıt motorları için bir de bakım ünitesi açmak istiyor. Bakan şirketin planları arasında Sikorsky helikopterlerinin bazı modellerinin bölgeye satışının Türkiye üzerinden yapılmasının de yer aldığını belirtti.

Amerikalı işadamlarının Türkiye’nin yabancı yatırımı teşvik sisteminden haberdar olmadığını söyleyen Çağlayan ‘Biz Türkiye’deki yatırım imkanlarını daha iyi anlatmalıyız. Yatırım destek ajansı pek yeterli olmuyor. İşadamlarına teşvik sistemini ve yasaları anlatmamız lazım’ dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde ticaretin her zaman siyasetin gölgesinde kaldığına dikkat çeken Çağlayan bu ziyaretinde Amerika ile ekonomik işbirliği konusunda bir yol haritası belirleme amacına ulaştıklarını belirtti.

XS
SM
MD
LG