Erişilebilirlik

Bahreynli Demokrasi Eylemcileri Batılı Polis Danışmanlarından Şikâyetçi


"Bahreynlilerden Başkan Barak Obama'ya Teşekkür
John Timoney'i Bahreyn'e gönderdiğiniz için size müteşekkiriz. İlk işi Amerikan yapısı göz yaşartıcı gaz bombasıyla barışcı bir eylemciyi öldürmek oldu"
"Bahreynlilerden Başkan Barak Obama'ya Teşekkür John Timoney'i Bahreyn'e gönderdiğiniz için size müteşekkiriz. İlk işi Amerikan yapısı göz yaşartıcı gaz bombasıyla barışcı bir eylemciyi öldürmek oldu"

Bahreyn’de son günlerde sık sık Şii köylerine yapılan baskınlardan Amerikalı eski bir polis sorumlu tutuluyor

Bahreyn’de son günlerde sık sık Şii köylerine yapılan baskınlardan Amerikalı eski bir polis sorumlu tutuluyor.

İnsan hakları derneklerine göre baskınlarda aşırı ölçüde göz yaşartıcı gaz kullanılması birçok bebeğin ve yaşlı hastanın ölümüne sebep oldu.

Azınlıktaki Sünni yönetim, Şiilerin demokrasi hareketini ezmek amacıyla biri Amerikan diğeri İngiliz iki eski emniyet müdürünü polis teşkilatına danışman olarak kiraladı.

Amerikalı danışman New York’un eski emniyet müdürü John Timoney, İngiliz ise Londra’nın eski emniyet müdürü yardımcısı John Yates. Özellikle Amerikalı Timoney New York’taki gösterilerde eylemcilere karşı gereksiz, aşırı ve dengesiz kuvvete başvurmasıyla tanınıyor.

Londra’nın eski emniyet müdürü yardımcısı John Yates
Londra’nın eski emniyet müdürü yardımcısı John Yates

Bahreyn hükümeti suçlamayı reddediyor, gösterilerin yıldönümüne rastlayan 14 Şubat öncesi en az 40 polisin eylemciler tarafından yaralandığını ileri sürüyor. Geçen yılki olayları soruşturan bağımsız komisyon, polislerin yakaladıkları kişilere işkence yaptığını belirlemişti.

Yerli ve yabancı insan hakları örgütlerine göre geçen kış başlayan başkaldırı sırasında gözaltına alınan 3 bin kişiden en az yarısı ağır işkenceye maruz kaldı. Bu kişilerin organlarına elektrik verildiği ya da feci şekilde dövüldüğü ileri sürülüyor.

Hükümet Amerikan ve İngiliz polis danışmanlarını işkence olaylarını önlemek için kiraladığını savunuyor.

Sünni Kralı Hamad Bin İsa El Halife, olaylar sırasında olağanüstü durum ilan etmiş; çoğu Şii olan göstericileri bastırmak için Suudi Arabistan Kralı ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi’nden binlerce asker ve polis getirtmişti.

Olaylarla ilgili olarak şimdiye kadar yüzlerce Şii yargılandı, çoğu ağır hapse mahkûm oldu.

Bahreyn’de çoğunluktaki Şiiler, azınlıktaki Sünni yönetimden siyasi reformlar yapmasını istiyor. Şiiler, ayrıca, hükümetin nüfus dengesini değiştirmek için dışardan getirilen Sünni işçilere vatandaşlık vermesinden şikâyetçi.

Bahreyn hükümeti Amerikan ve İngiliz polis danışmanlarını işkence olaylarını önlemek için kiraladığını savunuyor.

<iframe width="480" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6VaS0DhjGak" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="480" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TZEXOfIbKjM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

XS
SM
MD
LG