Erişilebilirlik

Bahreyn'deki Şii Protestocular Gösterilerine Devam Ediyor


Kral Hamad bin İsa el-Halife
Kral Hamad bin İsa el-Halife

Bahreyn'de binlerce gösterici Başbakanlık binasına yürüdü.

Haftalardır siyasi reform çağrısıyla gösteri yapan protestocular, iktidardaki el-Halife ailesine karşı sloganlar attı. 40 yıldır ülkenin başbakanlığını yürüten Şeyh Halife bin Salman el Halife, aynı zamanda Kral Hamad bin İsa el-Halife'nin amcası.

Şii'lerin başı çektiği muhalif gruplar, el Halife ailesinin tamamen iktidardan çekilmesini talep ediyor. Göstericiler, Sünni olan el Halife ailesinin bütün yetkilerini halk tarafından seçilmiş ve ülkedeki Şii çoğunluğu temsil eden bir hükümete devretmesini istiyor.

Şii'ler ayrıca, hükümetin dışarıdan Sünni yabancıları getirerek vatandaşlık vermesinden ve Şiiler arasında işsizliğe neden olmasından şikayetçi.

Kral Hamad bin İsa el-Halife ise gösteriler karşısında bir iyi niyet göstergesi olarak Şii'ler için kamu sektöründe 20 bin iş açtı. Bahreyn'de hükümet, 14 Şubat'ta gösterilere karşı sert önlemler almış ve polisin müdahalesi sonucu yedi kişi ölmüştü. Ancak Batı’dan gelen baskılar üzerine, Kral el Halife barışçı gösterilere izin vermek durumunda kaldı. Başkent Manama’nın ana meydanında toplanan göstericiler hükümete karşı protestolarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG