Erişilebilirlik

Bahreyn 137 Eylemciyi Serbest Bıraktı


Bahreyn'de rejim karşıtı gösteriler eskisi kadar sık olmasa da devam ediyor
Bahreyn'de rejim karşıtı gösteriler eskisi kadar sık olmasa da devam ediyor

Bahreyn’de demokrasi yanlısı olayları soruşturan komisyon aralarında 2 Şii milletvekilinin de bulunduğu 137 zanlının tutuksuz yargılanacağını açıkladı.

Komisyon Başkanı Mahmut Şerif Bassinu, kararı Adalet Bakanı’nın verdiğini ve komisyonun hükümetle işbirliğini sürdüreceğini söyledi. Bassinu, eylemcilere işkence yapıldığı iddialarının da inceleneceğini vurguladı.

Önce askeri daha sonra sivil mahkemede yargılanmasına karar verilen zanlılardan Şii milletvekilleri Matar Matar ve Cevat Feyruz, ülkenin en büyük Şii muhalefet partisinden.

5 üyelik komisyon, gösteriler sırasında meydana gelen şiddet eylemleriyle birlikte hükümetin sert tepkisini ve 32 kişinin güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülmesini de soruşturacak.

Azınlıktaki Sünni hükümet, cinayetlerle birlikte neredeyse tümü Şii olmak üzere yüzlerce kişiyi tutukladı, en az 2,000 Şii’yi memurluktan attı ve nüfus dengesini lehine değiştirmek için ülkede çalışan Sünni Pakistanlılara vatandaşlık teklif etti.

Bahreyn hükümeti, olaylardan sonra demokrasi eylemcilerini tedavi eden 70 sağlık görevlisini tutuklamış, 150’sini ise işten atmıştı.

İnsan Hakları Gözlem‘in raporunda güvenlik kuvvetlerinin gösteriler sırasında hastane ve klinikleri bastığı, doktor ve hastalara saldırdığı ve yaralı göstericilerin tedavi olmasını önlemek için sağlık tesislerinin kuşatıldığı ileri sürülüyordu.

Sünni Kralı Hamad Bin İsa El Halife, Mart ayında, 90 gün süreyle olağanüstü durum ilan etmiş ve çoğu Şii olan göstericileri bastırmak için Sünni komşularından yardım istemişti.

Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler, azınlıktaki Sünni yönetimden eşit haklar talep ediyor.

Obama yönetimi Amerikan 5. Deniz Filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn’i muhalefetle diyalog kurmaya teşvik ediyor.

XS
SM
MD
LG