Erişilebilirlik

Bahçeli’den 71.9 Milyarlık Seçim Vaadi


Devlet Bahceli
Devlet Bahceli

MHP, 7 Haziran genel seçimleri için 1400 Türk Lirası asgari ücret, aile desteği 700 TL, 65 yaş üstü yaşlılara 300 TL, konut yardımı 250 TL ve terörle mücadele vaadinde bulundu

2011 genel seçimlerinden üçüncü büyük parti olarak çıkan MHP, 7 Haziran Pazar günü gerçekleşecek genel seçimler için seçim vaadlerini en son açıklayan parti oldu. MHP, Ankara’da gerçekleştirdiği tanıtım toplantısıyla ‘Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek’ başlığıyla 256 sayfalık seçim beyannamesini kamuoyuna açıkladı.

‘Başkanlık Sistemi’ne hayır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim beyannamesini özetleyen kürsü konuşmasında, ‘Başkanlık Sistemi’ni eleştirdi. MHP adına siyasi rejim tercihini ‘parlamenter sistem’ olarak işaret eden Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter milli devlet yapısını esas alan parlamenter sistemi, demokratik siyasi sistemin sürdürülebilmesi bakımından gerekli görüyoruz ve Türk milletine en uygun yönetim şekli olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘400 milletvekili istiyorum’ sözlerini eleştiren Bahçeli, "7 Haziran'da Türk milleti başkan seçmeyecek, başkanlık sistemini oylamayacak, Erdoğan'a yeni koltuk imal etmeyecektir. 7 Haziran'da Türk milleti, kaderi ve sorunları için tercih yapacak, ihanet lobisiyle, kriz ve lekeli kadrolarla yolunu ayıracaktır" diye konuştu.

Çözüm Süreci’ne ‘yargılama’ sözü

MHP seçim beyannamesinde, ‘Güvenlik ve Savunma Politikası’ bölüm başlığı altında asayiş sağlanması üzerinde durulurken, ‘Terörle Mücadele’ ara başlığıyla değerlendirmelerde bulunuldu. Devlet Bahçeli, terör örgütü olarak PKK’yı sıkça zikretti ancak ‘Kürt Sorunu’ ifadesi seçim beyannamesinde yer almadı.

AKP Hükümeti’nin yürüttüğü çözüm sürecine tepkisini yineleyen Bahçeli, "Güvenlik güçlerimizi, kışlada karakollara hapseden uygulamalara mutlaka son vereceğiz. Herkes bilsin ki terörün ve bölücülüğün kökünü kazıyacağız. Terörle pazarlıklar derhal bitirilecek, ihanet süreci bıçak gibi kesilecek. İhanete ortak olanlar adalete sevk edilecektir" sözleriyle dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son günlerde Kürt Sorunu çözüm süreciyle ilgili HDP’ye yönelttiği sert ifadeler tartışma yaratmıştı. MHP Genel Başkanı Bahçeli de, Erdoğan’ı hedef aldı ve 'Milliyetçiliği ayaklarımın altına alıyorum' sözlerini ağzından çıkaran, PKK ile masaya oturan sonra 'u' dönüşü yaparak sonra bunu inkar eden kim olursa olsun nankördür, riyakardır. Erdoğan her şey olabilir, her makama ulaşabilir ancak şu fani dünyada olamayacağı bir tek şey varsa o da milliyetçiliktir" dedi.

MHP seçim beyannamesinde de, Çözüm Süreci için "AKP döneminde başta bölücü terör örgütüyle sürdürülen müzakere sürecine paralel olarak yapılanlar olmak üzere etnisite merkezli, ayrımcı, milli ve manevi değerlerle üniter devlet yapısını, Cumhuriyetin temel niteliklerini tahrip eden, Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini tehdit eden, yolsuzluk ve usulsüzlüğü teşvik eden yasal ve idari düzenlemeler kaldırılacak ve oluşan tahribatı onarıcı yeni düzenlemeler hayata geçirilecektir" ifadeleri yer aldı.

Asgari ücret, sosyal yardımlar, mazot

MHP Lideri Bahçeli, ‘Bizimle Yürü Türkiye’ sloganıyla yürütecekleri 7 Haziran genel seçimleri için ekonomik vaatlerini de kürsüde anlattı. Bahçeli, kürsüde özetle seçmenlere yönelik MHP olarak ekonomide neler yapacaklarını şöyle açıkladı:

"- Önemle altını çiziyorum, asgari ücreti net bin 400 liraya çıkaracağız. Asgari ücretlilere, büyükşehirlerde her ay 100 lira şehir içi ulaşım desteği vereceğiz.

- Çiftçimizin canını yakan mazot herkes duysun ki 1 lira 75 kuruş olacaktır.

- Kamuda çalışan taşeron işçileri kadroya geçireceğiz.

- Emeklilerimize mart ve eylül aylarında bin 400'er lira olmak üzere yılda iki asgari ücret tutarında 'Emekli Destek Ödeneği' hakkı tanıyacağız" diye konuştu.

- Muhtaç ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayacakları harcama kartı "HİLALKART" vereceğiz.

- Yetim ve öksüzlere aylık 100 lira bağlayacağız.

- Aylık 200 kilovatsaatin altında elektrik tüketen ailelere yüzde 75 indirim uygulayacağız. Elektrikte kayıp-kaçak bedelini almayacağız.

- 65 yaş ve üstü aylığını 300 liraya yükselteceğiz.

- Engelli ve engelli yakını aylığını 400 liraya, ağır engelli aylığını 600 liraya çıkaracağız.

MHP seçim vaatleri 71.9 milyar TL

Devlet Bahçeli, MHP’nin seçim beyannamesindeki ekonomik vaadlerinin faturasını hesapladıklarını da açıkladı. Bahçeli, seçim beyannamesinde yer alan taahhütlerin getireceği mali yük toplamını 71,9 milyar Türk lirası olarak öngördüklerini söyledi.

MHP, seçim beyannamesinde, ayrıca her üniversite öğrencisine 10 bin liraya kadar yüksek öğrenim kuponu verilmesini, işe girince faizsiz olarak 4 yılda tahsil edilmesini vaad etti. Evlenen gençlere 10 bin lira faizsiz ve 2 yıl vadeli evlilik kredisi verileceği ifade edildi.

Gözler Durmuş Yılmaz’daydı

Vaadler ekonomi olunca toplantıdaki gözde MHP’li ise Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Ekonomide bu vaadler için kaynak bulunduğunu kaydeden Yılmaz, Türkiye’deki bütçe sıkıntılarını da nasıl çözeceklerine yönelik basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, ‘Selam Anadolu’ gibi seçim şarkıları da kamuoyuna tanıtılırken, sanatçı Turgay Başyayla MHP’lileri Bahçeli konuşması öncesinde çoşturdu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG