Erişilebilirlik

Bağdat Yine Kana Bulandı


Iraklı yetkililer Bağdat’ın Şii mahallerine bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda yaklaşık 30 kişinin öldüğünü, 100'ü aşkın kişinin de yaralandığını bildiriyor.
Pazar günü gerçekleşen saldırılarda başkentin içi ve çevresinde kurulan açık hava pazarları hedef alındı. Çeşitli kaynaklardan gelen haberlerde ölü sayısının 28 ile 37 arasında değiştiği belirtiliyor.

3 ayrı bomba yüklü aracın patladığı Sadr mahallesi, saldırıların en şiddetlisinin yaşandığı bölge oldu. Saldırılara hedef olan diğer mahalleler ise Emin, Habibiye, Hüseyniye, Kamiliye ve Karrada olarak sıralandı. Yetkililer, yerleştirilen bombalardan birini etksiz hale getirmeyi başardı.

Saldırıları henüz üstlenen olmadı. Ancak, El Kaide bağlantılı sünni militanlar Irak’daki mezhep çatışmasını yeniden körüklemek ve Şii ağırlıklı hükümete yönelik güven zayıflatma amacıyla Şiileri hedef alan saldırılar düzenliyor.

Şubat ayı içinde bugüne kadar Irak’da, Askeri İstihbarat Akademisi Başkanı Tuğgeneral Ali Auni’nin de aralarında bulunduğu en az 100 kişi öldürüldü. Tuğgeneral Ali Auni ve iki koruması, Cumartesi günü Kuzey Irak’ın Tel Afer şehrindeki evinden çıkarken düzenlenen bombalı intihar saldırısında yaşamlarını yitirdi.

Şiddet dalgasının yanısıra Irak hükümeti ile mezhepler arası siyasi çatışma ve Sünni bölgelerde yaklaşık 2 aydır yaşanan protesto gösterileri ülkeyi siyasi krize sokmuş bulunuyor.protestoların sürdüğü Sünni bölgeleri sarmış durumda. Sünnilerin çoğu, Şii Başbakan Nuri El Maliki’yi kendilerine ayrımcı politikalar izlemekle suçluyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG