Erişilebilirlik

Bağdat Kürtler’i Yeniden Uyardı


Bağdat’la Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi arasında gerginlik artarken, peşmergeler Kuzey Irak’ta, Kerkük yakınlarında bulunan iki petrol tesisini ele geçirdi

Irak Ulusal Petrol Bakanlığı, Kerkük ve Bai Hasan petrol sahalarının ele geçirilmesini kınadı ve peşmergelerden derhal geri çekilmelerini istedi.

Peşmergeler, Irak ordusunun Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ilerleyişi karşısında saflarını terk etmesinden bir ay sonra petrol sahalarını ele geçirdi. Irak ordusunun çekilmesinden sonra Kürtler Kerkük ve kuzeyde bulunan diğer bölgelerin kontrolu ele almıştı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin hükümetinden çekilen Kürt siyasi liderler, başbakanın “kendini kaybettiğini” öne sürdü. Başbakan Maliki ise, Kürtler’i Sünni isyancılara destek vermekle suçladı.

IŞİD’in Bağdat için giderek daha büyük bir tehdit oluşturması karşısında siyasi güçlerin nasıl paylaşılması gerektiği konusunda çıkmaza giren Irak parlementosu, bir sonraki oturumunu Ağustos ortasına erteledi.

Şii Başbakan Maliki’yi destekleyen siyasi gruplar, Nisan ayında yapılan seçimlerde en çok milletvekili çıkarmış ancak çoğunluğa ulaşamamıştı. Birçok Iraklı politikacı Maliki’yi azınlıktaki Sünniler’e yeteri kadar siyasi destek vermemekle suçluyor. Maliki ise, muhalefeti, başbakanlık için üçüncü dönemi düşünmesini istemediğini öne sürerek söylemlerine kulak asmıyor.

IŞİD’e bağlı militanlar, Irak’ın kuzeyi ve batısında birçok bölgeyi ele geçirmiş durumda.

Birleşmiş Milletler’in geçen hafta açıkladığı istatistiklere göre, 2014’ün ilk yarısında Irak’ta terör, şiddet olayları ve çarpışmalar nedeniyle 7,160 sivil ve asker hayatını kaybetti. Geçen yıl bu rakam 9,000 civarındaydı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG