Erişilebilirlik

Bağdat'ta Halkın Yaşam Koşulları Zor


Bağdat'ta Halkın Yaşam Koşulları Zor
Bağdat'ta Halkın Yaşam Koşulları Zor

Irak’ta altyapı çok zayıf ve ülkenin günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Yeniden yapılanmaya milyarlarca dolar ayrılsa da çok sayıda Iraklı, kamu hizmetlerine hala güvenemediklerini söylüyor

Irak’ta altyapı çok zayıf ve ülkenin günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Yeniden yapılanmaya milyarlarca dolar ayrılsa da çok sayıda Iraklı, kamu hizmetlerine hala güvenmediklerini söylüyor.

Bağdat, yıllar süren savaşa rağmen bugün yeni lokanta ve mağazaların açıldığı kalabalık, gürültülü bir başkent.

Bağdat aynı zamanda tıpkı ülkenin geri kalanı gibi hayati altyapı hizmetlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Dikenli teller, beton duvarlar artık mazide kalıyor.

Ancak neredeyse 9 yıl süren savaş ve öncesindeki uluslararası yaptırımlar yüzünden birçok Iraklı temel hizmetlerden yoksun..

Elektrik yeterli değil. Sık kesintiler yüzünden bazı Bağdatlılar jeneratör kullanıyor.

Balıkçı Cafer Abdül Hamza hayatın zorluğundan şikayetçi: “Yaşam şartları çok ağır. Güvenlik durumu daha iyi ancak elektrik ve su çok kısıtlı.”

Bağdat’ın en iyi hastanelerinden Gazi El Hariri Hastanesi’nde bile sağlık hizmetleri çok yetersiz.

Hasta Halis Hüseyin, böbrek yetmezliğinden çok, hastanedeki kötü koşullardan şikayet ediyor: “Doktorlar ve personel çok iyi, ancak hizmetler yetersiz. Asansörler çalışmıyor, Merdivenler kilitli.”

Yine de travma cerrahı Ahmet Salih beş yıl önceki bombalı saldırılardan buyana durumun düzeldiğini söylüyor: “Son iki yılda saldırıların azalmasıyla durum oldukça düzeldi. Bugünlerde sadece trafik kazalarında yaralananları tedavi ediyoruz. Kurşun yarası alan, füze ve bombalı saldırılarda yaralananlar da var ama 2005-2006’daki durumla kıyaslanmaz.”

Deneyimli doktor sayısının az olması çok ciddi bir sorun.Doktor Ahmet Salih şunları söylüyor: “Her türlü tıbbi malzememiz var ancak bunları nasıl kullanacağımızı öğrenmek için Amerika ve İngiltere’de eğitim almamız şart. Onun dışında doktor olarak yeterli tecrübeye sahibiz.”

İngilizce öğretmeni Vamid Rıfat gibi Iraklılar hizmet eksikliğinden hükümeti sorumlu tutuyor: “Ülkemiz yeniden yapılanmadan yoksun. Çocukların geleceği için herhangi bir yatırım yapıldığını görmüyoruz.”

Az da olsa yeni inşaatlar görülüyor ancak, bu kıpırdanma, Irak halkının milyarlarca dolarlık dış yardımdan umduğu ölçüde değil.




XS
SM
MD
LG