Erişilebilirlik

Japonya Başbakanı: Eşi Görülmemiş Bir Felaketle Karşı Karşıyayız


Japonya Başbakanı: Eşi Görülmemiş Bir Felaketle Karşı Karşıyayız
Japonya Başbakanı: Eşi Görülmemiş Bir Felaketle Karşı Karşıyayız

Japonya Başbakanı Naoto Kan, ülkesinin eşi görülmemiş bir felaketle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Televizyondan halka hitap eden Başbakan, depremde zarar gören nükleer elektrik santrali çevresinde oturanlardan bölgeyi derhal terk etmelerini istedi.

Hükümet, dana önce, Fukuşima nükleer elektrik santralinde olağanüstü durum ilan etmiş ve tesise 20 km fazla yaklaşılmaması uyarısında bulunmuştu.

Tokyo’nun 250 km uzağında bulunan Fukuşima nükleer elektrik santralinde iki reaktör bulunuyor. Yetkililere göre, reaktörlerden birinin bulunduğu binanın kubbesi depremde çatladı ve dışarıya radyasyon sızdı.

Santral yetkilileri reaktörün zarar görmediğini, soğutma sisteminin tekrar devreye girdiğini ve reaktördeki basıncın azalmakta olduğunu bildirdi.

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Tokyo hükümetinden kazayla ilgili ayrıntılı bilgi isterken, Japon yetkililer bir yandan de deprem ve tsunamı mağdurlarına yardım sağlamaya çalışıyor.

8,9 şiddetindeki deprem ve depremin sebep olduğu dev dalgalar en az 1,300 kişinin ölümüne sebep oldu. Japon Kyodo haber ajansına göre tsunami sırasında kıyıya paralel gitmekte olan 4 banliyö treninin akıbeti bilinmiyor.

Deprem merkezine en yakın Senday kentinde 200 ile 300 arasında ceset bulundu. Yetkililer 1000 kişinin yaralandığını, 700 kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.

10 metre boyundaki deprem dalgaları kıyıdaki balıkçı köylerini yok etti, binlerce araç ve tekneyi en az birkaç kilometre karaya taşıdı. Karayolu ve alt yapı tesisleri ağır zarar gördüğü için deprem ve tsunami mağdurlarına yardım ulaştırmak kolay olmuyor.

Japon Tepco elektrik şirketi önümüzdeki günlerde büyük çaplı elektrik kesintileri olacağı uyarısında bulundu.

Tokyo’da toplu ulaşımın kesilmesi milyonlarca kişinin otobüs ve metro istasyonlarında mahsur kalmasına sebep oldu. Dün kapatılan bazı havaalanları bugün yine trafiğe açıldı.

Dünya’nın beşinci Japonya’nın ise şimdiye kadar gördüğü en büyük depremde, arama kurtarma çalışmalarına, 20 bin asker, 190 uçak ve 25 gemi katılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG