Erişilebilirlik

Erdoğan Hoşgörü Ödülünü Almaktan Vazgeçti


Bazı gözlemciler ziyaretin iptal edilmesini Başbakan aleyhine yapılması planlanan protesto gösterilerine bağlıyor
Bazı gözlemciler ziyaretin iptal edilmesini Başbakan aleyhine yapılması planlanan protesto gösterilerine bağlıyor

Steiger ödülü almak için Almanya'ya gitmesi planlanan Başbakan'ın ziyareti son anda iptal edildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yapılması planlanan Almanya ziyareti son anda iptal edildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, gezi Afganistan’da meydana gelen ve 12 Türk askerinin hayatını kaybettiği helikopter kazası nedeniyle iptal edildi. Erdoğan Almanya’da 'Steiger Uluslararası Liderlik Ödülü’nü alacaktı.

Söz konusu ödül Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde maden ocaklarında çalışan ve çalışkanlıkları ile tanınanların anısına her yıl özel bir vakıf tarafından siyaset, müzik, film, medya, spor ve çevre dallarında veriliyor. Erdoğan siyaset dalında ‘Türkiye’de demokratik dönüşüm için harcadığı çaba ve Türkiye ile yapılan iş anlaşmasının 50. yıldönümü dolayı’ Avrupa’da yılın lideri olarak ödüle layık görülmüştü. Ödülü, Bochum kentinde düzenlenecek törende, Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder verecekti.

‘Steiger Ödülü’nün yöneticisi Sascha Hellen, ödülün sadece şahsen verilmesinin mümkün olduğunu, bu yüzden ileride başka bir fırsatta taktim edilebileceğini duyurdu. ‘Steiger Ödülleri’ töreninde Erdoğan dışında İsveç Kraliçesi Silvia ve eski Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e de ödül verilecek.

Başbakan Erdoğan'a ödül verileceğinin açıklanması Almanya'da kısmen yoğun tepkilere neden olmuştu. Çok sayıda Alman ve Türk kökenli siyasetçi, son zamanlarda insan hakları ve Batı ile olan ilişkiler konusunda çok sert bir çizgi izlediğini savunarak Erdoğan'a, açıklık ve hoşgörü unsurları içeren bir ödül verilmesini eleştirmişti. Almanya Ermenileri Merkez Kurulu ile çok sayıda radikal Kürt grubu ve sivil toplum kuruluşları ile bazı Türk kökenli politikacıları ise tören öncesinde protesto gösterileri çağrısında bulunmuştu. Polis gösterilere 20 bin kişinin beklendiğini duyurdu.

Erdoğan'ın gezisinin iptalini doğru bulduğunu belirten Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Mehmet Kılıç Amerika’nın Sesi Radyosu’na yaptığı açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimindeki Türkiye’nin giderek AB’den uzaklaştığını, ülkede basın ve din özgürlüğünün kısıtlandığını ve bu yüzden Erdoğan'ın bu ödüle layık görülmesinin baştan yanlış olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti kapsamında Köln'de Avrupa Gençlik ve Spor Çalıştayı'na da katılması bekleniyordu. Geçirdiği ameliyatlar nedeniyle beş aya yakın bir süredir yurtdışına çıkmayan Erdoğan’ın bu ilk yurtdışı gezisi olacaktı.

XS
SM
MD
LG