Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan Irak'ta


Başbakan Erdoğan Irak'ta
Başbakan Erdoğan Irak'ta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’yle görüştü.

Ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla Irak’ı ziyaret eden Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve kalabalık bir işadamı heyeti eşlik ediyor.

Erdoğan Irak parlamentosunda yaptığı konuşmada PKK militanlarıyla mücadelede Irak’ın daha fazla yardım etmesi çağrısında bulundu. Irak Başbakanı Maliki de Erdoğan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada iki ülkenin de terörist saldırılara maruz kaldığını söyledi ve Ortadoğu’nun güvenliğini arttırmak için işbirliği yapma sözü verdi.

Başbakan, beraberindeki heyetle Irak’ın kuzeyini de ziyaret edecek ve Kuzey Irak yönetimi lideri Mesud Barzani ile de bir araya gelecek. Erdoğan Türk şirketlerinin yaptığı Erbil Havaalanı’nın açılışına da katılacak.

Kuzey Irak’ı ziyaret eden ilk Türk başbakanı olan Erdoğan, Irak’a en son 2009 yılı Ekim ayında gitmişti.

Erdoğan’ın aynı zamanda Iraklı Şii dini liderlerle bir araya gelmek amacıyla Necef’e gitmesi bekleniyor. Erdoğan Iraklı Şiilerin en büyük lideri Ayetullah Ali el Sistani’yle, Bahreyn’deki Şii göstericilerin bastırılması konusunu görüşecek.

Başbakan, Irak’la özellikle başta petrol ve doğal gaz olmak üzere enerji alanındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Erdoğan Türkiye ve Irak arasındaki yatırım ve ticaretin 2010 yılında 7 buçuk milyar dolara çıktığını, bunu bu yıl 10 miyar dolara çıkarmayı umduklarını söyledi.

Irak, gıda ihtiyacının önemli bir bölümünü Türkiye’den karşılıyor.

XS
SM
MD
LG