Erişilebilirlik

Babacan Merkez Bankası’na Sahip Çıktı


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı

İstanbul'daki G20 zirve toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan aralarında ABD Maliye Bakanı ve FED Başkanı da bulunan birçok isimle görüştü ancak toplantılara gündemini vuran konu Erdoğan'ın eleştirdiği Merkez Bankası Başkanına sahip çıkması oldu

İstanbul'da 8 Şubat’ta başlayan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, aralarında Amerikan Maliye Bakanı ve Fed Başkanı da bulunan birçok isimle görüştü. Ancak toplantılara gündemini vuran konu, Ali Babacan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirilen Merkez Bankası’na sahip çıkması oldu.

2015 yılında G20 Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Türkiye, Kasım ayındaki G20 Zirvesi öncesi ilk önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. İstanbul’da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda 600’den katılımcı yer aldı.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla açıklanan "OECD Ekonomik Politikaları 2015: Büyümeye Geçiş" raporunda dünyanın 20 büyük ekonomisinde büyümenin hızlanmasının verimlilik ve rekabet gücünü artıracak reformlara bağlı olduğu belirtildi.

OECD Genel Sekreteri, ‘sağlıklı bir yapı için örneğin yüzde 3.5 büyüme varsa yatırımların 7 oranında artması gerekir. Ayrıca şirketler vergi konusunda kendi üzerine düşeni yapmaları gerekiyor. Firmalar, çifte vergilendirme reformunu hiç vergi vermemek olarak algılıyorlar’ dedi.

Babacan: Dünya KOBİ Meclisi kurulmalı

Global ekonominin kilit zorluklarla yüzleştiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüksek işsizlik, verimliliğin yavaşlaması, kamunun yüksek bütçe açığı ile mali sektördeki kırılganlıkların aşmaya çalışacaklarını belirtti.

Dünya KOBİ Meclisi kurulmasını da öneren Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin 2008-2009 krizinden en az zarar gören ülke olduğunun altını çizdi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birçok bakanla Merkez Bankası arasındaki fikir ayrılığında Merkez Bankası lehinde tavır aldığını bir kez daha teyit etti.

Babacan: Merkez Bankası doğru zamanda doğru şeyi yapıyor

Başbakan Yardımcısı, ‘Merkez bankalarının nasıl fonksiyon gördüğü konusunda değişik ülkelerin değişik hukuki ve pratik çerçeveleri oluyor. Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda parti politikasında da AK Parti'nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır. Yani bu gerçekten çok net yazılmıştır, Merkez Bankası'nın işi ve onlardan beklentiler nedir diye. Bu bağlamda gayet yetkin bir ekibimiz var. Doğru zamanda doğru şeyi yapıyor olacaklarına inanıyoruz’ dedi.

Babacan, Merkez Bankası’nın hükümetle çok daha yakın çalışıp sorunlara ortak çözümler bulabileceğini de ifade etti.

Babacan’ın destek verdiği Merkez Bankası’na faizlerde yeterli indirime gidilmediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan sert eleştiriler 16 Ocak’ta gelmişti.

Erdoğan, ‘Merkez Bankası faizi indirmek için ne bekliyorsun?’ demişti

Genç İşadamları’nı kabul eden Erdoğan, ‘toplumun içerisinde finans sektörünün aslında riski bile yok derecek noktadadır. Reel sektörde bile risk çok daha fazladır. Hal böyleyken bizim Merkez Banka'mız hala olduğu yerde. Düşürmüyor, yahu neyi bekliyorsun. Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler Merkez Bankası bağımsızdır, bende bağımsızım. Cumhurun sesi olarak bunu söylemek durumundayım, gerekirse çağırıp bunu oturup konuşacağız. Bu iş böyle yürümez. Bizim yatırıma ihtiyacımız var, istihdama ihtiyacımız var, ihracat bizim ekonomimiz ihracata dayalı bir ekonomidir. Maliyet hesaplarının gayet ucuz olması lazım ki rekabetimizin de güçlü olmasını sağlayalım’ demişti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bankası ve Merkez Bankası Başkanları Toplantıları kapsamında IMF Başkanı Christian Lagarde, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen ile görüştü.

Türkiye ve ABD IŞİD’e finansal açıdan çökertmek için uzlaştı

Babacan’ın ABD Hazine Bakanı Jack Lew ile görüşmesinden IŞİD’in finansal desteklerini çökertmek için işbirliği kararı çıktı. İki bakan görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapmazken ABD Hazine Bakanlığı’nın bir yetkilisi, ABD ve Türkiye’nin IŞİD militanlarının finansal destekleriyle savaşmak için derinlemesine işbirliği yapacağını açıkladı.

Terörizmle finansal alanda mücadele edilecek

Zirve bildirisinde ise terörizminin finansmanıyla mücadele edilmesi konusunda işbirliği yapılması, karşılıklı bilgi paylaşımı ve teröristlerin varlıklarını dondurulması gibi konular yer aldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG