Erişilebilirlik

Murdoch İngiliz Parlamenterlere Hesap Vermeye Hazırlanıyor


Medya imparatoru Rupert Murdock
Medya imparatoru Rupert Murdock

Medya imparatoru Rupert Murdoch ve oğlu James, telefon dinleme skandalına karıştığı suçlamasıyla kapatılan News of the World gazetesinin eski editörü Rebekah Brooks le birlikte İngiliz Parlamentosu önünde hesap vermeye hazırlanıyor.

Başbakan David Cameron, parlamentonun bu özel oturumuna katılmak için Afrika ülkelerine düzenlediği ziyareti yarıda keserek ülkesine döndü.

News of the World gazetesi, aralarında ünlü kişiler, politikacılar, rakip gazeteciler ve cinayet kurbanlarının cep telefonlarındaki özel telesekreter mesajlarını dinleyerek haber yapmakla suçlanıyor.

Avustralyalı medya patronu Murdock, skandalın ardından gazetenin 168 yıllık yayın hayatına son vermişti.

Skandalın yankıları artarak devam ederken, Londra emniyetinin üst düzey iki görevlisi istifa etti. Brooks, Başbakan Cameron’un basın danışmanı ve eski News of the World Andy Coulson da tutuklandı.

Öte yandan skandalı ilk ortaya çıkaran İngiliz gazeteci Sean Hoare evinde ölü bulundu. Ancak polis Hoare’ın ölümünde şüphe çekici bir ize rastlanmadığını bildirdi.

New York Times gazetesine demeç veren Hoare, telefon dinlemenin oldukça yaygın bir yöntem olduğunu ve Coulson’ın editörlüğü döneminde sıkça teşvik edildiğini söylemişti.

Öte yandan Federal Soruşturma Bürosu FBI, Murdoch’ın Amerika’daki basın-yayın kuruluşlarının 11 Eylül terör saldırıları kurbanlarının telefonlarını dinleyip dinlemediğini ve polise bilgi karşılığı rüşvet verip vermediğini öğrenmek amacıyla soruşturma açmış bulunuyor.

Rupert Murdoch, Amerika’nın önde gelen ekonomi gazetesi Wall Street Journal ve haber televizyonu Fox News’un başta olduğu birçok basın-yayın ve magazin kuruluşuna sahip.

XS
SM
MD
LG