Erişilebilirlik

Baba-Kız Savaşı: Le Pen, Le Pen’e Karşı


Marine Le Pen, geçen Kasım ayında Lyon'da yapılan parti kongresi'nde babası Jean-Marie Le Pen'e sarılırken
Marine Le Pen, geçen Kasım ayında Lyon'da yapılan parti kongresi'nde babası Jean-Marie Le Pen'e sarılırken

Fransa’da iktidara oynayan aşırı sağ parti Front National’in (Milliyetçi Cephe) lideri Marine Le Pen’in, Avrupa Parlamentosu ve İl Genel Meclisi seçimlerinde üst üste elde ettiği seçim başarısı sevinci yarım kaldı. Marine Le Pen’in zaferine gölge düşüren sözler, babası, partinin kurucusu ve onursal başkanı Jean Marie Le Pen’den geldi.

Yahudi karşıtı söylemleri ile daha önce de ceza alan ve FN’e “faşist parti” ünvanını kazandıran baba Le Pen, “Gaz odaları abartılıyor, halbuki 2. Dünya Savaşı’nın küçük bir detayıdır” sözlerini tekrar edince, parti içinde ve ülkede büyük polemik başladı.

Fransız haber kanalı BFM TV’ye konuk olan Jean Marie Le Pen, program sunucusu Jean-Jacques Bourdin’ın “daha önce ceza aldığı sözlerinden pişman olup olmadığı” sorusuna, “Hayır çünkü o zaman düşündüklerimi söylemiştim. Şimdi dehala aynı şekilde düşünüyorum. Hiçbir şekilde söylediklerimden pişman olmadım. Ne dedim ben o zaman, gaz odaları 2. Dünya savaşının küçük bir ayrıntısıdır, halbuki, şu anda gösterilen savaşın, gaz odalarının küçük bir parçası olduğu” karşılığını verdi. Bourdin’ın “Yani hala aynı sözleri savunuyor musunuz?” sorusuna ise Le Pen, “Evet kesinlikle, sözlerimin arkasındayım ve bu kimseyi şok etmemeli. Sözlerimi alıp çarpıtarak bana karşı kurdukları kumpasın bir parçası olarak kullanıyorlar. Herkese meydan okuyorum, benim kurduğum tek antisemit (Yahudi karşıtı) cümle varsa göstersinler” diye yanıt verdi. Jean Marie Le Pen, savaşın genel anlamda korkunç bir şey olduğunu, bomba ile parçalanan bedenlerin de, gaz odalarında boğulmak kadar korkunç olduğunu söyledi.

Babasından 2011’de devaraldığı partiye yeni ve modern bir imaj vererek “Faşist parti değiliz, cumhuriyetçi partiyiz” mesajı vermeye çalışan Marine Le Pen, babasının bu sözlerine en sert yanıt veren isim oldu. “Bu sözleri hem biçim, hem de içerik olarak hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Yahudi soykırımı barbarlığın zirvesidir” dedi. Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot ise, “Bu sözlerin FN ile bir ilgisi yoktur. Kınıyorum. Sadece provokasyon amacı taşıyor” diye konuştu. Baba Le Pen’in gelenekçi çizgisine ykınlığıyla bilinen Genel Sekreter Nicolas Bay de, “Parti içinde bu sözleri destekleyen kimse yok. Bu konuda tam bir görüş birliği var. Hem parti yönetiminde, hem örgütler, hem de seçmenlerimiz aynı fikirdedir” dedi.

İhraç tartışması

Mahkeme tarafından da yargılanmasına rağmen sözlerini tekrar eden baba Le Pen’in partiden ihraç edilip edilmeyeceği tartışması gündeme geldi. Ancak bütün parti, babasına karşı Marine Le Pen’i desteklese de, partinin kurucusu, onursal başkanı baba Le Pen’in partiden ihraç etmeye şimdilik kimse cesaret edemiyor. Genel Sekreter Nicolas Bay, bu sözlere katılmasalar da ihraçtan yana olmadıklarını “Parti içinde son derece sembolik bir yeri var. Ama aktif bir militan değil. Bu partinin kurucusu ve 40 yıl yöneticiliğini yaptı. İhraç edilmesi gündemde değil” sözleriyle açıkladı.

Danışıklı dövüş mü?

Marine Le Pen, partisinin kurucusu, 40 yıllık Genel Başkanı, babası ve siyasi hocası olan Jean Marie Le Pen’i susturamıyor da, partiden atamıyor da. Ancak bir grup gazeteci ve siyasi gözlemci bunun, baba-kız Le Pen arasında bir oyundan, “danışıklı bir dövüşten” ibaret olduğunu dile getiriyorlar. Buna göre, Marine Le Pen’in “partinin şeytanileşmekten çıkarılması” politikasıyla Marine daha ılımlı seçmenden oy alırken, baba Le Pen de, partinin çekirdeği olan aşırı sağ çizgisini koruyarak, partinin diğerlerinden farklı olan özelliğini devam ettirmek istiyor.

‘Danışıklı değil, ciddi kriz’

Nouvel Obs dergisine konuşan aşırı sağ uzmanı araştırmacı Nicolas Lebourg ise bunun doğru olmadığını Marine Le Pen ve parti yönetiminin, baba Le Pen’in bu söylemlerinden ciddi sıkıntı duyduklarını dile getirdi. Lebourg, “Her seferinde baba Le Pen böyle konuştuğunda, partililer yönetimin gözlerinin önünde üyelik kartlarını yırtarak partiyi terk ediyorlar. Yerel birimlere seçilen FN’li yöneticiler toplantılara geldiklerinde, insanlar onlara sırtlarını dönüyor. Baba Le Pen’in sözleri şimdiki yönetim için ciddi bir sorun” dedi. Partinin ılımlı kanadını temsil eden Başkan yardımcısı Florian Philippot da, “Evet diğer partilileri ihraç ediyoruz ama Jean Marie Le Pen ile sıradan bir üye aynı statüde değil. Hareketin kurucusu, 40 yıl da bu hareketi yönetti” diyerek ihracın olanaksız olduğunu doğruladı.

Liste başı riske girdi

Baba Le Pen partiden ihraç edilemeyecek kadar güçlü bir imaj ama bu sözleri, Eylül ayında yapılacak Bölge Seçimleri’nde FN’den liste başında seçimlere girmesi ihtimalini zayıflattı. Marine Le Pen, 2011’de partinin başına geldiğinden bu yana benzer açıklamalar yapan, ya da babasının açıklamalarını alkışlayanları parti birimlerinden kovdu. Ancak Baba Le Pen kendisini parti daha listeleri açıklamadan liste başı ilan etti bile.

Parti yönetiminden ise baba Le Pen’in artık yerini yeni bir isme devretmesi gerektiği sesleri yükseliyor. Genel Sekreter Nicolas Bay, “Bu tür provokatif açıklamalar bizim vermek istediğimiz politik mesajları zora sokuyor. Doğal olarak liste başı adaylığını da zora sokabilir” dedi. Le Pen’in liste başı kalıp kalmayacağı seçim listeleri hazırlanırken belli olacak. Ancak görünen o ki, FN içinde giderek “Baba Le Pen” dönemi sona eriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG