Erişilebilirlik

Obama Ukrayna Konusunda Ne Yapacak?


Başkan Obama Ukrayna Konusunda Ne Yapacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Obama yönetimini, Amerika’nın düşmanlarına karşı fazla iyi niyetli ve pasif bir politika izlediği için eleştiren Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ın, Suriye ve İran’dan sonra şimdi de Rusya’ya karşı zayıf bir tavır sergilediğini öne sürüyor

Ukrayna krizi, Washington’da Başkan Barack Obama’nın dış politikasıyla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirdi. Obama yönetimini, Amerika’nın düşmanlarına karşı fazla iyi niyetli ve pasif bir politika izlediği için eleştiren Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’ın, Suriye ve İran’dan sonra şimdi de Rusya’ya karşı zayıf bir tavır sergilediğini söylüyor.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Suriye’deki katliam, İran’ın nükleer programı ve Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi konularında Başkan Obama’nın liderliğini eleştiriyor.

Ted Cruz: “Putin’in saldırganlığına, Başkan Obama’nın zayıflığı neden oldu. Obama yönetiminin dış politikası dostlarımızı bizden uzaklaştırdı.”

Başkan Obama’yı eleştirenler arasında Kongre’nin İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Rogers da var: “Şimdiye kadar yönetimin yaklaşımı ‘Eğer biz dış dünyaya iyi davranırsak onlar da bize iyi davranır’ oldu. Ancak maalesef bu, Putin ve Rusya’nın benimsediği bir yaklaşım değil.”

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney eleştirileri şöyle yanıtladı: “Rusya’nın tavrına, Amerika’nın tutumunun sebep olduğunu öne süren temelsiz bir iddiadan bahsediyoruz. Rusya veya eski Sovyetler Birliği hakkında biraz bilgi sahibi olan herkes, bu iddiayı şimdi benim yaptığım gibi reddeder.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon, Başkan Obama’nın Ukrayna’daki krize odaklanması gerektiğini düşünüyor: “Obama’nın bu konuda kaygılanmasına ve hedeften yoksun olduğu söylenen dış politikasıyla ilgili iddiaları Ukrayna politikasıyla çürütmeye çalışmasına gerek yok. Ukrayna krizi, hata riski alamayacağımız kadar ciddi bir konu.”

O’Hanlon, Obama yönetiminin Ukrayna krizine güçlü bir tepki gösterdiğini söylerken, daha sert önlemler alınması gerekebileceğini belirtiyor: “Eğer Rusya, Ukrayna’ya açıkça saldırırsa, Ukrayna ordusuna yardım etmek gündeme getirilmelidir.”

Moskova Kırım’da asker konuşlandırmasını, Rus asıllı Ukraynalılar’ı, meşru saymadığı Kiev hükümetinden korumak için aldığı bir önlem olarak açıklıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG