Erişilebilirlik

Azerbaycan Ateşkes İlan Etti


Azerbaycan televizyonlarına çatışmalar sonrası yansıyan görüntüler
Azerbaycan televizyonlarına çatışmalar sonrası yansıyan görüntüler

En 30 askerin hayatını kaybettiği Dağlık Karabağ bölgesinde dün çıkan çatışmalar sonrası, Azerbaycan tek taraflı olarak ateşkes ilan etti. Her iki taraf da gece boyunca çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Azerbaycan toprağı olan Karabağ, 1994 yılından bu yana Ermenistan’ın işgali altında. İki taraf, askersiz bir tampon bölgeyle ayrılmış durumda ancak taraflar arasında zaman zaman ateşkes ihlalleri yaşanıyor. Gelişmelerin, 1994'ten bu yana Dağlık Karabağ konusunda yaşanan en sıcak çatışmalar olduğu bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Maryland eyaletinde yaptığı Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin açılışında, Dağlık Karabağ bölgesi anlaşmazlığında, Ermenistan karşısında, Azerbaycan’ı sonuna kadar destekleyeceğini söyledi.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Ermenistan eleştirildi ve ateşkese uymaya çağrıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ermenistan tarafından 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gece temas hattında Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıları kınıyoruz. Şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Ermenistan’ı ateşkese uymaya ve çatışmalara biran önce son vermeye davet ediyoruz.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da Dağlık Karabağ konusunda tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG