Erişilebilirlik

Az Uyku Kalp Krizi Riskini Arttırıyor


Az Uyku Kalp Krizi Riskini Arttırıyor
Az Uyku Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

Son 100 yılda Amerikalılar’ın gece uykuda geçirdiği zaman ortalama dokuz saatten yedi saate indi. Herkesin giderek daha yoğun hayatlar yaşadığı, yaşamın zorlaştığı bir dünyada artık çoğumuz daha az uyuyoruz. Ancak yeni bir araştırmaya göre az uyumak çok tehlikeli.

Gece altı saatten az uyuyanların kalp krizi ve inme geçirme ve bu nedenlerden ölme riski çok daha yüksek. Bu, sekiz ülkede yarım milyon kişinin uyku alışkanlıkları ve sağlığı konusunda daha önce yayınlanan araştırmalar birleştirilerek oluşturulan yeni değerlendirmenin vardığı sonuç.

Araştırmanın yazarı, İngiltere’deki Warwick Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Francesco Cappuccio gecede altı ila sekiz saat uyuyanlarda ciddi sağlık sorunlarına rastlamadıklarını söylüyor:

”Ancak altı saatten az, sekiz saatten fazla uyumak kalp krizi ve inme riskini arttırıyor. Az uyumak kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Geceleri uyku süresinin az olmasının bu rahatsızlıklara yol açtığını bazı mekanizmaları inceleyerek anlıyoruz.”

Doktor Cappuccio bu mekanizmaların başka araştırmalarda, kişilerin uykusuz bırakıldığı durumlarda ortaya çıktığını söylüyor. Uykusuzluk birçok fizyolojik değişikliklere yol açıyor.

”Uykusuzluk tansiyonunuzu ve kolesterol seviyenizi yükseltiyor. Stres hormonu olan kortisol de artıyor. Tansiyon, kolesterol ve kortisolde artış uzun yıllar boyunca sürdüğünde kalp krizi ve inme riski de artıyor.”

Cappuccio’nun araştırması gecede dokuz saatten fazla uyuyanlarda da kalp krizi ve inme, hatta bu rahatsızlıklardan ölme riskinin arttığı uyarısında bulunuyor. Ancak uzman bu durumun açık bir nedeni olmadığını, kişilerin uzun saatler uyumasına neden olan başka etkenlerin araştırılması gerektiğini söylüyor. Kanser ya da depresyon bu etkenler arasında. Doktor şöyle konuşuyor:

”Kendinizi çok yorgun ve bitkin hissettiğinizde daha uzun süre uyursunuz. Bu durum depresyonun erken bir belirtisi de olabilir.”

Uzman, bu yüzden hasta ve doktorların normalden uzun süre uyku haline neyin yol açtığını araştırırken başka olasılıklara da bakmalarını tavsiye ediyor.

Francesco Cappuccio’nun kalp ve damar hastalıklarıyla uyku arasındaki ilişkiyi anlatan araştırmasına ‘European Heart Journal’ ‘Avrupa Kalp Dergisi’nin İnternet sitesinde ulaşmak mümkün.

XS
SM
MD
LG