Erişilebilirlik

Az Oturmak Ömrü Uzatıyor


Günde 3 saatten fazla oturmak insan ömründen 2 yıl çalıyor. Amerika’daki Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi’nde yapılan araştırmaya göre günde 2 saatten fazla televizyon izleyenlerin ömrü ise 1,4 yıl azalıyor. Hem oturmanın hem de televizyon başında geçirilen saatlerin olumsuz etkileri üst üste eklenince bu durumun insan ömrü üzerinde ürkütücü olumsuz etkileri olabiliyor.

Araştırmanın baş yazarlarından doktor Peter Katzmarzyk, “Fiziksel olarak aktif de olsanız, hatta yeterli miktarda egzersiz de yapıyor olsanız fazla oturmak kötü bir şey” diyor.
Uzmanlar fazla oturmanın tıpkı sigara tiryakiliği gibi etkileri olduğunu belirtiyor.

Katzmarzyk, “İnsanların biraz daha az oturmalarını sağlayabilsek örneğin 78,5 olan insan ömrü rahatlıkla 80,5’e uzayabilir. Bu büyük bir fark” diye konuşuyor.

Doktor Katzmarzyk ve ekibi hareketsiz yaşamın sağlık üzerindeki etkilerini araştıran ilk ekip değil. Geçen yıl Avusturalya’da yapılan bir araştırma da günde ortalama 6 saat televizyon izleyen insanların ömrünün ortalama 4,8 yıl azaldığı ortaya koymuştu. Dahası, araştırmada 25 yaşından sonra televizyon izlemek için harcanan her 1 saatin insan ömründen ortalama 22 dakika çaldığı da tespit edilmişti.

Çözüm Sık Ara Vermekte

Ancak uzmanlar günümüzde özellikle bilgisayar başında çalışmanın yaygın olduğu iş kollarında fazla oturmamanın kolay olmadığının da farkında. Bunun için önerileri ise sık aralıklarla masadan kalkılması, iş arkadaşlarıyla kısa sohbetler ya da koridorlarda kısa yürüyüşler yapılması. Ancak uzmanlar, bu hareketlerin egzersizin yerini tutmayacağını; ayrıca bir egzersiz programının da ömrü uzatmak için gerekli olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG