Erişilebilirlik

'Az Katılım, Erdoğan'ı İlk Turda Köşke Çıkarır'


A&G Araştırma Şirketi kurucusu Adil Gür, yerel seçimlerdeki katılım gibi yüzde 90’lık sandığa gitme oranının, sonucu ikinci tura bırakacağını ve CHP’liler sandığa gitmezse Erdoğan’ın 10 Ağustos’taki ilk turda köşke çıkacağını söylüyor

Türkiye tarihinde ilk kez halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı makamı için adaylar belli. Artık sorulan soru şu: halk iki kez mi sandığa gidecek, yoksa tek tur, yeni sahibini köşke çıkarmaya yetecek mi? Amerika’nın Sesi bu soruları seçim araştırmaları yapan şirketlere yöneltti.

A&G Araştırma Şirketi kurucusu Adil Gür, birçok uzman gibi, cumhurbaşkanlığı seçiminin galibinin ilk turda mı ikinci turda mı belli olacağının yanıtını katılımın vereceği görüşüne katılıyor. Yerel seçimlerdeki katılım gibi yüzde 90’lık sandığa gitme oranının, sonucu ikinci tura bırakacağına dikkat çeken Gür, CHP’liler sandığa gitmezse Erdoğan’ın 10 Ağustos’taki ilk turda köşke çıkacağını söylüyor.

“CHP tabanı sandığa gitmezse, Erdoğan ilk turda kazanır”

Adil Gür, çatı aday ile ilgili olarak CHP tabanından gelen eleştirilerin sandığa yansıması halinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden adaylığı açıklanan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ikinci tura gerek kalmadan yeterli oy oranına ulaşarak köşke çıkabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Partilerin oy oranlarını toplayarak oy oranı tahmin etmenin güç olacağını, çünkü iki farklı tabandan da kaymaların olabileceğini de savunan Gür, yüzde 4’ün üzerindeki yurt dışındaki seçmenlerin oylarının da sonuçlar üzerinde etkili olacağını vurguladı.

Demirtaş CHP oylarını alır mı?

Adil Gür, CHP’de çatı adaya duyulan tepki nedeniyle sandığı boykot edecek bazı sol grupların oylarının Selahattin Demirtaş’a gideceği, bu durumun da Demirtaş’ın partisinin son yerel seçimlerden aldığı oyun çok daha üzerinde bir oy alarak yüzde 9 ile 10 oranını yakalayabileceği tahmini yürütüyor.

2015’te 367 milletvekili mümkün mü?

Erdoğan’ın daha yumuşak bir üslupla herkesin cumhurbaşkanı olacağı mesajı verdiğini savunan Gür, bu üslubun ileride de süreceğini düşünüyor. Gür ayrıca, 2015 genel seçimlerinde Anayasal değişiklik yapma yetkisini bir partiye verecek yasal çoğunluk sınırı olarak kabul edilen 367 milletvekili sayısına Adalet ve Kalkınma Partisi’nin de, başka bir partinin de ulaşmasının mümkün olduğuna inanmıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:47 0:00
Linki indirmek için

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG