Erişilebilirlik

Avusturya’dan Türkiye’ye Silah Ambargosu Adımı


Avusturya Parlamentosu, Türkiye'ye silah ambargosu uygulanması yönündeki önergeyi, oybirliğiyle kabul etti. Kararı, öneriyi gündeme getiren Yeşiller Partisi’nin vekillerinden Berivan Aslan sosyal medyadan duyurdu.

Yeşiller Partisi Güvenlik Politikaları Sözcüsü Peter Pilz'in önerisini onaylayan parlamentodaki 6 parti, Türkiye'ye silah satışının durdurulması yönünde karar aldı.

Oybirliğiyle kabul edilen ancak yasal bağlayıcılığı olmayan önergede, savaş malzemeleri ve dış ticaret yasası kapsamında savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi talep edildi.

Ambargo kararına gerekçe olarak, Türkiye’de darbe girişimi sonrası terörle mücadele kapsamında gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve muhaliflere yönelik operasyonlar, binlerce kişinin görevden alınması ve sivillerin askeri operasyonlarda hayatını kaybetmesi gösterildi.

Avusturya'nın AB içerisinde böyle bir kararı alan ilk ülke olduğunu ifade eden Yeşiller Milletvekili Peter Pilz, diğer ülkelere de benzer kararlar alması çağrısında bulundu.

Peter Pilz daha önce de, Avusturya'dan gönderilen silahların Suriye'de radikal İslamcı grupların eline geçtiğini söyleyerek yine Türkiye'ye karşı silah ambargosu uygulanmasını istemişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise ambargo kararını kınadığını açıkladı. Işık, "Bugün Avusturya tarafından alınan kararın çok daha şiddetlisi 1974 Barış Harekatı'nda Türkiye'ye karşı uygulanmıştı. O uygulama ASELSAN'ı doğurdu. Ben eminim ki bu tip uygulamalar Türkiye'nin savunma sanayisinde milli ve yerli silahlarını geliştirmesinde bize daha ciddi bir motivasyon sağlayacak. Avusturya'nın aldığı bu kararı kesinlikle kınıyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG