Erişilebilirlik

Avusturya’da Zafer Sağcı Liderin mi Olacak?


Avusturya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini hangi adayın kazandığı Pazartesi günü netleşecek. Viyana’daki Yüksek Seçim Kurulu, mektupla oylar hesaplanmadan yapılan sayıma göre, Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ adayı Norbert Hofer’in oylarının yüzde 51,9, Yeşiller Partisi eski lideri Alexander Van der Bellen’in oylarının ise yüzde 48,1 olduğunu, ancak mektupla seçim sonucu netleşmesine kadar durumun tam eşit oran yüzde 50 olarak tanımlandığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre bıçak sırtındaki yarışı mektupla oy kullanan seçmenlerin yarın sayılacak oyları belirleyecek. 885 bin Avusturyalının mektupla oy kullandığı tahmin ediliyor. Kayıtlı 6 milyon 384 bin 331 seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılım oranı yüzde 72,4 oldu. İlk analizlerde mektupla oy kullananların çoğunluğunun geleneksel olarak sosyal demokrat ve Yeşiller’den yana olduğu ve Van Der Bellen’den yana oy kullandıkları tahmini yapıldı. İlk turda diğer adaylara oy veren seçmenlerinin bir bölümünün de aşırı sağ korkusuyla Van Der Bellen etrafında toparlandıkları tahmini yapılıyor.

Seçimin 24 Nisan’da yapılan ilk turunda, yabancı düşmanı ve ırkçı politikalarıyla bilinen Avusturya Özgürlük Partisi’nin adayı Hofer yüzde 35,3 ile birinci olurken, Alexander Van der Bellen yüzde 21,3 oy almıştı. Ülkede büyük koalisyonu oluşturan iki parti Sosyal Demokrat SPÖ ile muhafazakar ÖVP‘nin adayları ile bağımsız olarak katılan iki diğer aday devre dışı kalmıştı. Avusturya’da cumhurbaşkanı seçilebilmek içim oyların yüzde 50’sini kazanabilmek gerekiyor. Yarın seçim sonucunun kesinleşmesinden sonra 1945’ten bu yana Avusturya’da ilk kez cumhurbaşkanı köklü partilerden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi ile Avusturya Halk Partisi’nin dışında Yeşiller veya FPÖ partilerinden birinden çıkmış olacak.

Bundan birkaç hafta önceki kamuoyu araştırmalarında oy oranı yüzde 20’lerde seyreden ve bugünkü sonuçlara göre yüzde 50’yi zorlayan FPÖ’lü Norbert Hofer, sığınmacı, İslam ve Türkiye karşıtı görüşleri ile biliniyor. Avusturya’nın sığınamcı alınımını tümüyle durdurmasını ve ülkenin Macaristan’daki sınır tellerine benzer tellerle korunmasını isteyen Hofer’in gerektiğinde yabancılara karşı konunabilmek için‘ Glock marka tabancayla dolaştığı biliniyor. 45 yaşındaki Hofer Avusturya‘nın Euro para birimini terk etmesini, Türkiye’nin üyeliği durumunda da Avrupa Birliği’nden çıkmasını istiyor. 72 yaşındaki Alexander Van der Bellen ise rakibinin aksine, sığınmacı konusunda daha liberal bir politika izliyor ve ülkenin kota sistemi ile yeni sığınmacı alabileceğini savunuyor. Sıklıkla Avusturya’nın bir göçmen ülkesi olduğunu vurgulayan aday, Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki tavrını, ‘Türkiye’nin gerekli koşulları yerine getirmesi durumunda AB’ye üye olması hem Türkiye, hem de AB için büyük bir fırsattır’ şeklinde açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG