Erişilebilirlik

Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Ertelenebilir


Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan kaos yeni boyut kazandı. Avusturya İçişleri Bakanlığı ve Avusturya Seçim Kurulu kaynaklı haberlere göre, 2 Ekim’de tekrarlanması planlanan seçim ileri bir tarihe ertelenecek.

Posta yoluyla kullanılan oy pusulalarının konulduğu zarflardaki yapışkanın çözülmesi nedeniyle erteleme kararı alınacağı ve kararın yarın açıklanacağı belirtilirken, yeni zarfların en erken kasım ayına yetişeceğinden, seçimlerin büyük bir olasılıkla 2017’ye sarkacağı tahminleri yapılıyor.

Avusturya'da ve yurtdışında yaşayan yaklaşık 750 bin Avusturyalı posta yoluyla oy kullanıyor. Yapılan yorumlarda zarfların yapışmaması ile ilgili durum Avusturya demokrasisi açısından "skandal" olarak tanımlanıyor.

Avusturya’da 22 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Yeşiller Partisi’nden bağımsız aday Alexander Van der Bellen 31 bin oy farkıyla kazanmış, ancak ırkçı Özgürlük Partisi’nin adayı Norbert Hofer usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçim sonucuna itiraz etmişti.

Mektupla oyların bir bölümünün tasnifinin yetkisi olmayan kişiler tarafından yapıldığını tespit eden Avusturya Anayasa Mahkemesi seçimleri geçersiz ilan ederek, 2 Ekim tarihinde yenilenmesine karar vermişti.

Son kamuoyu yoklamalarına göre seçimi Hofer'in yüzde 51 oyla kazanması bekleniyordu.

Gündem göçmen krizi ve Türkiye ile ilişkiler

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı adaylarının en önemli gündem maddeleri göçmen krizi ve Türkiye ile olan ilişkiler.

Özellikle aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Hofer, İslam ve göçmen karşıtı politikaları ile giderek artan sayıda destekçi bulurken, Türkiye’yi de seçim malzemesi yaptı.

Hofer Türkiye'nin AB’ye üye olması durumunda Avusturya'nın AB'den çıkması için referanduma gitmesi gerektiğini savunarak, “Türkiye, AB'ye girerse, biz yokuz” şeklinde görüş belirtti.

Yeşiller Partisi’nin adayı Van der Bellen de, Türkiye’nin AB üyeliğini konuşmanın “zaman kaybı” olduğunu öne sürerek, kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, bu sürede Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını savundu.

Avusturya Başbakanı Christian Kern ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşananlarla ilgili olarak, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik kriterler bakımından yetersiz olduğunu öne sürerek, AB'nin üyelik müzakerelerini durdurmasını önereceğini açıklamıştı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Viyana’da Türk bayraklarıyla gösteri yapan Türkler için, "Türkiye siyasetine ilgi duyanlar hemen Türkiye’ye gitsin" dedi.

Savunma Bakanı Hans-Peter Doskozil ise Türkiye’deki yönetimi “diktatörlük” olarak tanımlamış ve “Böyle bir ülkenin AB’de yeri olamaz” demişti.

Avusturyalı politikacılar tarafından Türkiye’ye yönelik yapılan açıklamalar sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, “Avusturya, radikal ırkçılığın başkenti” şeklinde değerlendirmede bulundu. İki ülke arasındaki gerginlik sürerken, Dışişleri Bakanlığı Viyana Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağırdı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG