Erişilebilirlik

Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı Seçimini Aşırı Sağcı Aday Kaybetti


Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk sonuçlara göre bağımız aday Alexander Van der Bellen kazandı. Bellen’ın aşırı sağcı rakibi Norbert Hofer yenilgiyi kabul etti.

Sandıkların kapanmasının ardından açıklanan ilk sonuçlara göre, Van der Bellen yüzde 53,5, Hofer ise yüzde 46,4 oranında oy topladı.

Yurtdışında kullanılan oylar yarın sayılana kadar resmi sonuçlar açıklanmayacak ancak yetkililer, adayların oy oranlarında değişiklik olabileceğini ama sonucun değişmeyeceğini belirtiyor.

Seçim öncesinde yapılan anketler iki adayın desteğini birbirine yakın gösteriyordu.

Avusturya’da cumhurbaşkanları büyük oranda sembolik yetkilere sahip ancak bu son seçimler daha öncekilerin aksine yurtdışında da yakından takip ediliyor. Çünkü bugün ortaya çıkacak netice, popülist ve Avrupa Birliği’ne (AB) muhalif olan adayların AB’nin diğer ülkelerinde ne kadar destek bulacağının bir işareti olarak görülüyor. Almanya, Fransa ve Hollanda'da da gelecek yıl seçimler düzenlenecek.

Van der Bellen AB yanlısı ve liberal, merkez-sol görüşleri temsil ediyor ve bu açıdan seçim sonucunun AB yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılanması bekleniyor. Hofer ise kampanyasında AB’ye muhalif ve göçmenlik karşıtı bir çizgi izlemişti.

Seçimler, geçen Mayıs ayında yapılan seçimlerin tekrarıydı.

Ülkede 22 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini bağımsız aday Alexander Van der Bellen 31 bin oy farkıyla kazanmış, ancak ırkçı Özgürlük Partisi’nin adayı Norbert Hofer usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçim sonucuna itiraz etmişti.

Mektupla oyların bir bölümünün tasnifinin yetkisi olmayan kişiler tarafından yapıldığını tespit eden Avusturya Anayasa Mahkemesi seçimleri geçersiz ilan ederek, yenilenmesine karar vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG