Erişilebilirlik

Avusturya Yarın Cumhurbaşkanını Seçiyor


Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu pazar günü yapılacak.

Seçimin 24 Nisan’da yapılan ilk turu büyük bir sürprizle sonuçlanmış, büyük koalisyonu oluşturan iki parti Sosyal Demokrat SPÖ ile muhafazakar ÖVP‘nin adayları ikinci tura kalamazken, Avusturyalı seçmenler, yıllardır ülkede yabancı düşmanı ve ırkçı politikalarıyla bilinen Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer’i yüzde 35,3 ile ilk sıraya taşımıştı.

Seçimlerin ikinci turu, en fazla oyu alan Hofer ile yüzde 21,3 oy alarak ikinci sırada yer alan bağımsız aday, eski Yeşiller lideri Alexander Van der Bellen arasında yarın yapılacak.

Mevcut Cumhurbaşkanı Sosyal Demokrat Heinz Fischer ise iki dönemdir yürüttüğü görevini 22 Mayıs Pazartesi halefine devrederek görevinden ayrılacak.

Avrupa’da aşırı sağcı akımların en güçlü olduğu ülkelerin başında gelen Avusturya’da FPÖ adayının ilk turdaki sürpriz başarısı, sığınmacı krizinin Avrupa’da siyasi tabloya yönelik ilk büyük etkilerinden biri olarak değerlendirildi.

Geçtiğimiz yıl toplam 100 bin sığınmacının geldiği Avusturya, uzun süre Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘Açık sınırlar’ politikasına destek verdi, ancak sığınmacı sayısının kontroldan çıkmasından sonra Balkan rotasının kapatılmasına öncülük etti ve Schengen ülkesi İtalya ile sınırlarına tekrardan polis yerleştirdi.

Siyasi analizlerde sığınmacılara paralel ülkede işsizliğin artmasının tepkiye neden olduğunu ve FPÖ’nün sığınmacıları tüm sorunların başlıca nedenlerinden biri olarak göstererek, halk arasında destek bulduğunu savunuluyor.

FPÖ ve adayı Hofer açık bir şekilde İslam ve Türkiye karşıtı bir seçim kampanyası sürdürdü. Her fırsatta, ülkede resmi din olan İslam’ı ‘Avusturya‘nın bir parçası olarak görmediğini’ söyleyen Hofer, “Türkiye tam üye olursa, Avusturya derhal Avrupa Birliği’ni (AB) terk etmeli” diyerek bu konudaki tavrını da belli etti. Yarınki ikinci turda sosyal demokrat ve merkez seçmenin Van der Bellen’e oy vermesi bekleniyor. İlk turda alınan hezimetten sonra Sosyal Demokrat Partili Başbakan Faymann hem partisinden hem de başbakanlıktan istifa etmiş, yerine ise Avusturya Devlet Demir Yolları ÖBB’nin yöneticisi Christian Kern geçmişti.

Kamuoyunda çok sevilen bir isim olan Kern’in sığınmacı kriziyle sarsılan SPÖ’nün imajını orta vadede toparlayacağı tahmin ediliyor.

Ancak kamuoyu yoklamaları FPÖ’lü Norbert Hofer'in cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma şansının yüksek olduğunu gösteriyor. Hofer seçimi kazanırsa, ülkeyi erken seçime götürmek istediğini de açıkladı. Böylece kendi partisi FPÖ'nün seçimden birinci parti çıkmasını hedefliyor.

Avusturya Parlamentosu Yeşiller Partisi milletvekili Berivan Aslan Avusturyalı seçmenlerin göçmen ve İslam düşmanı Avusturya Özgürlük Partisi’ni ve adayları Hofer’i seçmeyeceklerini umduğunu açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Nüfusu 8,5 milyon olan ve kayıtlı 6 milyon 384 bin seçmenin bulunduğu Avusturya’da, 150 bin Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG