Erişilebilirlik

Avusturya Başbakanı Werner Faymann İstifa Etti


Avusturya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Werner Faymann, istifa açıklamasında‚ “Avusturya‘nın, partisinin sonuna kadar arkasında olduğu bir başbakana ihtiyacı var. Bu desteği bulamayan bir başbakanın ülkemizin sorunları ile mücadele etmesi imkansız” dedi

Avusturya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Werner Faymann, bütün görevlerinden istifa ettiğini bildirdi. Geçen hafta partisinin düzenlediği 1 Mayıs İşçi Bayramı törenleri sırasında parti üyeleri tarafından yuhalanan ve geçen günlerde de açıkça eleştirilerek istifaya davet edilen Faymann, istifa açıklamasında‚ “Avusturya‘nın, partisinin sonuna kadar arkasında olduğu bir başbakana ihtiyacı var. Bu desteği bulamayan bir başbakanın ülkemizin sorunları ile mücadele etmesi imkansız” dedi.

Faymann, geçen yıl Almanya’dan sonra mülteci krizinden en çok etkilenen Avusturya‘da sığınmacı politikaları ve partisinin 24 Nisan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda aldığı ağır yenilgi nedeniyle eleştiriliyordu.

Faymann, 2008 yılından bu yana başbakanlık ve SPÖ genel başkanlığı görevini yürütüyordu. Dün kesinlikle istifayı düşünmediğini duyuran Faymann’ın bugünkü kararı sürpriz olarak yorumlanırken, Avusturya başbakanının hazırladığı ve sığınmacıların ülkeye girmesini ve iltica başvurusu yapmalarını zorlaştırmayı hedefleyen yasanın parti üyeleri tarafından büyük tepki aldığı biliniyor. Suriye dahil savaş bölgelerinden gelen bütün sığınmacıların iltica başvurularının doğrudan sınırda reddedilmesini amaçlayan yasaya göre, sığınmacı sayısının ani artışı karşısında hükümete 'olağanüstü hal' ilan etme yetkisi de veriliyor.

Viyana’da konuyla ilgili yorumlara göre Faymann’ın istifası ile 22 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aşırı sağcı ve İslam karşıtı Avusturya Özgürlük Partisi FPÖ’nün adayı Norbert Hofer’in seçilme olasılığının artığı gözleniyor. Norbert Hofer, ilk turda açık ara birinci olarak yüzde 35 oranında oy almıştı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin adayı Rudolf Hundstorfer yüzde 11,2’lik oy oranı ile tahminlerin çok gerisinde kalmıştı. Adaylardan hiçbirisinin yüzde 50’nin üzerine oy alamaması nedeniyle ikinci tura gidilirken, Hofer’in karşısına Yeşiller Partisi'nin adayı Van der Bellen çıkacak.

Uzmanlara göre sosyal demokrat aday dışında seçimde kaybeden diğer toplam dört adayın oylarının çoğunluğu FPÖ adayı Hofer’e yönelecek. Yorumlara göre Hofer’i seçimde güçlü kılan bir diğer unsur ise seçmende onyıllardır ülkeyi yöneten Sosyal Demokrat Parti’ye karşı genel memnuniyetsizliğin avantajını kullanacak olması. Hofer, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaptığı açıklamada, ülkedeki yabancı ve sığınmacıları tehdit olarak gördüğünü ima etmiş, yanında sürekli olarak tabanca bulundurduğunu söylemişti.

Avusturya’da, Almanya gibi komşu ülkelerde ve Avrupa genelinde hızla oylarını arttıran aşırı sağın, Faymann’ın istifası sonrası gündeme gelebilecek erken genel seçimlerde de iktidarı ele geçirmesi bekleniyor. Nüfusu 8,5 milyon olan ve kayıtlı 6 milyon 384 bin seçmenin bulunduğu Avusturya’da, 150 bin Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG