Erişilebilirlik

Avusturya Türkiye’ye Destek Gösterilerinden Rahatsız


Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un, Türkiye’deki darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal ve idam cezası gibi konularda bilgi almak üzere Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü dışişlerine çağırmasından sonra, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Viyana’da yapılan gösterilere katılan Türk vatandaşlarına yönelik dünkü sözleri de tepki çekti. ‘Türkiye'deki iç siyasetin Avusturya sokaklarına taşınmasından rahatsızız’ diyen Kurz, ‘Ülkemizdeki Türkler Avusturya'ya karşı sadık tutum göstermeli. Türkiye’deki iç siyasete angaje olan Erdoğan taraftarları ülkeyi terk etmekte serbesttir.’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Uyum Bakanı da olan Kurz, Büyükelçi Göğüş’e, ‘Türk yetkililerin ülkedeki binlerce kişiyi sokağa çıkmaya özendirip özendirmediğini sorduğunu’ ifade etti. Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş ise, Avusturya medyasına gönderdiği bir açık mektupta, 15 Temmuz’dan bu yana Avusturya’da yayınlanan haberleri, karikatürleri ve yorumları ‘üzüntü ve hayretle’ izlediğini söyledi. Göğüş, ‘Türkiye’de halkın demokratik direnişini desteklemek amacıyla Viyana’da yapılan gösterilerden rahatsızlık duyulmasını anlamakta zorlandığını’ açıkladı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Viyana’da yaşayan Türkler sokaklara inerek darbecileri protesto etmişlerdi. Yaklaşık 4 bin Türk sosyal medya üzerinden örgütlenerek Viyana Büyükelçiliği önünde toplanmıştı. Avusturyalı Türk kökenli siyasetçi Dr. Turgay Taşkıran Kurz’un tavrının ve Avusturya basınında çıkan çok sayıda haberin, darbeye karşı çıkmak yerine darbeye karşı çıkan insanları merkez noktasına aldığını belirterek, bu tavrı ülkedeki sağ popülist gelişmelerin bir sonucu olarak niteliyor.

Öte yandan Berlin’de de, 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra üç aylık Olağanüstü Hal ilan edilmesi ile bağlantılı tartışmalar sürüyor. Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasını talep eden siyasetçiler listesine koalisyon ortağı Hristiyan Sosyal Birlik CSU’nun Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer de katıldı. ‘Darbe sonrasında Türkiye’de hukuk devletinin nasıl yok edildiğini görüyoruz’ diyen Seehofer, AB ile süren müzakerelerin hemen kesilmesini istedi. Başbakan Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la temasa geçerek hukuk devletinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğini açıkça ifade etmeye çağıran Yeşiller Federal Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin askıya alınmasınını istedi. Başbakan Angela Merkel ise iki haftalık yaz iznine çıkarak, Berlin’den ayrıldı. Merkel tatilini eşiyle birlikte İtalya’nın Güney Tirol bölgesinde geçirecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG