Erişilebilirlik

Avustralya'da İşçi Partisi İktidarı Sona Erdi


Avustralya’da altı yıl süren İşçi Partisi iktidarı sona erdi. Bugün yapılan genel seçimleri Tony Abbott’ın liderliğindeki, Liberal ve Ulusal Partiler’in oluşturduğu koalisyon kazandı.

Seçim sonuçlarının, iktidardaki İşçi Partisi içindeki çekişmeler ve ekonomik sorunlarla ilgili Avustralya kamuoyunun yaşadığı rahatsızlığı yansıttığı bildiriliyor.

Üç ay önce İşçi Partisi kurultayı, Başbakan Julia Gillard’ı parti başkanlığından alarak tekrar Kevin Rudd’ı başa getirdi. Parti seçimlere kadar kendini toparlamayı hedefliyordu.

Oyların yüzde 95’inden fazlasını sayan Avustralya Seçim Komisyonu, Liberal-Ulusal Koalisyonu’nun 150 sandalyeli parlamentoda 88, İşçi Partisi’nin ise 57 sandalye kazandığını açıkladı.

İşçi Partili Başbakan Kevin Rudd da seçimi kaybettiğini doğruladı, ayrıca parti liderliğinden de istifa edeceğini bildirdi.

Avustralya’da yapılan federal seçimlerin gündemi ekonomi, ülkeye gelen sığınmacılar ve iklim değişikliğine yoğunlaşmıştı.

Ülkede işsizlik artarken, iki parti de seçim kampanyalarında bu sorunu çözme güvencesi verdi. Ayrıca iki aday, denizden Avustralya’ya kaçan sığınmacıları caydırmak amacıyla göçmenlik reformu sözü verdi.

Eski Başbakan Julia Girard’ın büyük şirketlerden havayı kirlettikleri gerekçesiyle “karbon vergisi” toplama kararı, elektrik kullanım ücretlerinin artmasına yol açmış ve büyük tepkilere neden olmuştu. Ancak seçimleri kazanan Tony Abbott, bu vergiyi kaldırma sözü verdi.

14 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Avustralya’da seçimlere katılmak zorunlu. Ancak ülkede 18 ve 24 yaşları arasında, kayıt yaptırmamış yarım milyon seçmen bulunduğu sanılıyor. Bu da ülkede özellikle gençlerin iç siyasete ilgisizliğine işaret ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG