Erişilebilirlik

Avukatlar Aranma Mecburiyetine Direniyor


İstanbul Adliyesi’nde bir savcı ve iki militanın öldürülmesinin ardından avukatlar ve özel güvenlik sistemi tartışılıyor. Tartışmayı başlatan kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Polisin operasyonun ardından Slovakya’da sıcağı sıcağına açıklama yapan Cumhurbaşkanı, militanların avukat cübbesiyle aranmadan adliyeye girdiklerini söyledi.

Erdoğan: ‘Avukatlar adliyelere aranarak girmeli’

Erdoğan, Slovakya dönüşü kendisini takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada “Yıllardır avukatların üstünün aranmasını savunuyorum. Bunları söylediğimiz zaman bize diğer siyasetçiler hep saldırdı. Nitekim bugün de işi avukatlara “Cüppelerinizi çıkarın ve rahat rahat içeri girin, size kimse bir şey yapamaz” noktasına getirmişlerdir. Artık adalet saraylarına, avukatların aranarak girmesi lazım. Diğer görevliler de aranmalı” dedi.

Erdoğan’ın bu sözlerinin gazetelerde yayınlanmasının ardından rehine krizinin meydana geldiği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde avukatların üst aramasıyla içeri alınmak istenmesi avukatlarla polis arasında gerilim yaşandı. Polisin avukatlara karşı güç kullanması üzerine gerilim arttı ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal adliyeye gelerek olaya müdahale etti.

Kocasakal: ‘Savcı ve hakimler aranıyor mu?’

Adliyenin özel güvenlik amirleriyle görüşerek hiçbir avukata dokunulmaması konusunda uyaran Kocasakal, “Hepimizin lanetlediği bu elim olaydan hareketle, bizim gösterdiğimiz soğukkanlı hassasiyeti demek ki farklı biçim de anlayanlar var. Hiçbir şey avukata bu muamelenin yapılmasını haklı göstermez. Bunun hukuki hesabı sorulacak. Öyle görünüyor ki bizim bir takım şeylerimizi test ediyorlar. Savcı ve hakimleri de arıyorlar mı?” dedi.

Polisin daha sonra yeniden avukatlara müdahalesi sırasında arada kalan İstanbul Barosu Başkanı, gelecek hafta İstanbul Adliyesi’nde topluca tepki gösterileceğini de açıkladı.

Metin Feyzioğlu: ‘Avukatlar baskıya boyun eğmeyecek’

İstanbul Barosu’na en büyük destek Türkiye Barolar Birliği’nden geldi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Facebook hesabından yaptığı açıklamada adliyede avukatları itip kakan, darp eden ve bu talimatı veren herkes hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Feyzioğlu, “Kim suç işliyorsa buna pişman olacak. Ama bugün ama yarın, fakat mutlaka! Hakimleri, savcıları, adliye personelini taramadan geçirmeyen, adliyeye giren kolileri, malzemeleri X-ray'e sokmayan ve denetimi aksatan herkes hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu konuda meslektaşlarımızın bize fotoğraf ve tutanak ulaştırmasını bekliyoruz. Biz duyarlı kapı taramasından geçmeyelim veya çantalarımızı X-ray'e koymalıyım hiçbir zaman demedik ve bunu da yapıyoruz. Avukatlara suçlu muamelesi yapan ve hukuku çiğneyen herkese yaptıklarını hukuk karşısında ödeteceğiz. Bu ülkenin avukatları hiçbir baskıya boyun eğmeyecek” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı, salı günü Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu üyeleriyle bu konu hakkında görüşecek. Feyzioğlu, aynı konuda Adalet Bakanı Kenan İpek’ten de randevu istedi.

Erdoğan: ‘Özel güvenlik kaldırılmalı, adliyeleri polis korumalı’

Yeni dönemde Türkiye’deki özel güvenlik sisteminin tartışmaya açılacağı ise neredeyse kesin.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine Slovakya dönüşü uçakta “Büyük ihtimalle hükümet konuyu masaya yatıracaktır. Bence tarihi bir karar olacaktır. Belki de ama bunu bir tavsiye olarak da söylemiş olabilirim. Yani, Türkiye’nin bir emniyet teşkilatı var. Türkiye Cumhuriyeti, emniyet teşkilatıyla buralarda polislerimizle veya değişik bir şekilde yine emniyet teşkilatı adalet saraylarına yönelik bir koruma teşkilatını kendisi kurmalıdır. Özel güvenlik kaldırılmalıdır. Çünkü, özel güvenlik teşkilatlarının birçok yerde hangi amaçla kimler tarafından, nasıl kuruldukları hepsi soru işaretidir. Üzerinde hassasiyetle durulmalıdır” şeklindeki sarf ettiği sözler sektörü adeta vurdu. Sektörün en büyük şirketlerinden Akdeniz Güvenlik’in borsadaki değeri Cuma günü %8,45 değer kaybetti.

Yaklaşık 3 milyar dolar gelir üreten sektör, 2004 yılındaki Özel Güvelik Kanunu’yla kuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kesinlikle kaldırılmalı” dediği özel güvenlik sektöründe yaklaşık 100 bin kamu kesiminde olmak üzere yaklaşık 300 bin kişi istihdam ediliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre, yaklaşık 3 milyar dolarlık büyüklüğü sahip sektör, Avrupa liderliği için İngiltere’yle çekişiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtları ise Türkiye’de özel güvenlik faaliyeti için izin verilen şirket sayısının 1.508, özel güvenlik eğitimi veren kurum sayısının 743, kendi güvenliğini sağlamak üzere özel güvenlik izni alan yer sayısının ise 59.158 olduğunu ortaya koyuyor.

Sektörün oluşmasının önünü açan ‘Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’ Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidarının ilk döneminde 2004’te çıkmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG