Erişilebilirlik

Avrupa’ya Yeni Güzergah Hırvatistan Üzerinden


Macaristan üzerinden Avrupa’ya mülteci geçişi Salı günü hızla düşerken, bazı mültecilerin Sırbistan’dan Hırvatistan’a geçtiği gözlendi.

Macaristan hükümeti yaptığı açıklamada 15 Eylül Salı günü sadece 366 yasal olmayan geçişin gerçekleştiğini söyledi. Macaristan’ın ülkeye yasadışı yollardan girenlere karşı yeni ve katı cezai yaptırımları uygulamaya koymuştu. Pazartesi günü Macaristan’a göre rekor sayıda, 9 bin 380 kişi giriş yaptı.

Aynı zamanda mülteci dalgası güneye doğru yön değiştirmiş olabilir. Birkaç düzine mültecinin Sırbistan’dan Hırvatistan’a geçtiği ve birçoklarının da otobüslerle Presevo’dan (Sırbistan) Hırvatistan sınırına doğru giderken görüldükleri bildiriliyor.

Hırvatistan İçişleri Bakanı Ranko Ostojiç televizyonda yayınlanan bir tartışmada Hırvatistan’ın mültecilere yer sağlamak için planlar yaptığını ve gerekirse acil durum planını eyleme geçireceklerini söyledi.

Salı günü ayrıca Sırbistan, Macaristan’ın geri çevirdiği ve sınırlarında toplanan yoğun mülteci sayısıyla baş edemeyeceğini söyledi.

Sırp Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Sırbistan’ın “toplama merkezi” olmadığını belirtmişti. Yunanistan ve Makedonya’dan her geçen gün daha fazlası gelirken, mültecilerin Sırbistan’a geri gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Macar yetkililer Salı günü iki sınır kapısını kapatmalarının nedeninin Sırp tarafındaki yetersiz denetimler olduğunu savundu. Macaristan bu iki bölgede olağanüstü hal de ilan etmişti.

Yüzlerce mülteci yeni engellere rağmen sınırdan geçmek için diretiyor. Polisler onları engellerken “Sınırları açın, sınırları açın!” diyerek bağırdılar.

Sınırın Sırbistan tarafında mahsur kalan Pakistanlı Zabih Ullah Amerika’nın Sesi muhabirine Almanya’ya geçmesi için polisin müsaade etmesini istediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve mülteci krizini ele almak amacıyla bir zirve yapılması çağrısında bulundu ve Avrupa’yı birlik olmaya davet etti.

Merkel, Almanya’nın bu yıl 800 bin mülteci kabul edebileceğini söylemişti. Ancak bazı Avrupa liderleri Almanya’yı Suriye ve diğer ülkelerden kaçan mültecileri açıkça davet ettiği için suçluyor. Almanya da bazı AB üyelerinin mülteci krizi yükünü sırtlanma konusunda isteksiz oluşu yüzünden öfkeli.

Beyaz Saray’da İspanya Kralı 6. Felipe ile görüşen Başkan Barack Obama, bütün dünyanın mültecilere yardım konusunda çaba göstermesi gerektiğini belitti.

Obama, “Biz, krizde Avrupa, Amerika ve uluslararası toplumun birlikte çalışmasının gerektiği konusunda mutabakat içindeyiz ve insanların güvenli ve insancıl şekilde yaşayabilmesi için çabalarken, sorunun nedeni yani Suriye’deki kriz ile de uğraşmak zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

Obama İspanya Kralı’na Amerika’nın da Suriyeli mülteciler konusunda kendi payına düşeni yapmasının önemli olduğunu söyledi.

Merkezi Londra’da bulunan Kamu Politikaları Araştırma Enstitüsü’nde görevli bir araştırmacı, Amerika’nın Sesi’ne nüfusu yaşlanan Avrupa için mülteci akınının iyi olduğunu, çalışmaya başladıkları zaman ülkelerin sağlık ve emeklik sistemini verdikleri vergilerle destekleyeceğini söyledi.

Araştırmacı Marley Morris şöyle konuştu: ”Nüfusu yaşlanan, azalan Almanya ve İspanya gibi ülkelere baktığınızda gelecekte ekonomilerinin devamı için mültecilere ihtiyaçları var. Ve bence bu yüzden Almanya gibi ülkeler mültecileri olumlu şekilde karşılıyorlar.”

Morris’e göre pek çok mülteci, Avrupa pazarında kullanılabilecek eğitim ve beceriye sahip.

“Avrupa’ya gelen pek çok üniversite mezunu var. Ayrıca Almanya’nın işgücü pazarında ihtiyacı olan ‘ara eleman’ diyebileceğimiz kişiler var mültecilerin arasında” diyen Morris, “Eğer işgücü piyasasına gerekli olan bu kişileri toplumlarına da entegre edebilirlerse, bu ülkeler ekonomilerinin sürdürebilirliğini sağlayabilirler,” dedi.

Bu yıl Irak ve Suriye’den kaçanlar dahil 430 binden fazla mülteci daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya geçti. Mülteci hareketlerini takip eden kuruluşlara göre bu yolculuk sırasında 3 bine yakın kişi de hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG