Erişilebilirlik

Avrupa'ya Göç Hızla Artıyor


Avrupa'ya Göç Hızla Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Afrika, Ortadoğu ve dünyanın başka yerlerinde devam eden savaşlar ve yoksulluk yeni mülteci akınlarına neden oluyor. Suriye'de dört yıldır devam eden iç savaş yüzünden 200 bin kişi öldü, milyonlarca Suriyeli başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı

Suriye’de iç savaş son 4 yılda 200 bin kişinin ölümüne neden oldu. Ölenlerin yarısı sivildi. Çatışmalar 25 yaşındaki Suriyeli ikiz kardeşleri Halep’ten kaçmaya zorlamış.

Muhammed, 'Ortadoğu’da kalsaydık ölecektik. Hayatta bir kere ölünür. Biz de risk alıp ölürsek buraya gelmeye çalışırken ölelim dedik.” şeklinde konuşuyor.

İki kardeş geçen hafta İtalya’daki Lampedusa adasına varmış. Geçen hafta bu yolculuklarda 400 kişi açlık, susuzluk ve yetersiz olanaklara sahip gemilerle yolculuk nedeniyle öldü. Hafta sonunda batan gemiyle bu rakamın 1000’i aşması bekleniyor.

Bu tehlikeli yolculuğun bedeli de ucuz değil. İki kardeş kaçakçılara 3 bin dolar vermiş.

Iyla, onlardan çok para alıp bir odaya kilitlediklerini ve sadece peynir ekmek verdiklerini söylüyor. Ayrıca bu insanların silahlı olduklarını da ekliyor.

İtalyan polisi geçenlerde iki Gambialı kaçakçıyı tutukladı. Kaçakçılar kişibaşı 600 dolara Libya’dan insan kaçırıyordu.

12 Müslüman mülteci de geçen hafta gemideki Hristiyan mültecileri suya attıkları iddiasıyla Sicilya’da tutuklandı.

Masrafa ve tehlikeye rağmen yola düşen mülteci sayısı artıyor. Geçen haftadan buyana İtalya’ya binlerce kişi geldi ve bu da İtalyan göçmenlik sistemini çökmenin eşiğine getirdi.

Ahmet Echi, “Geçen hafta İtalya’ya ulaşan 10 bin kişiden 319’u çocuk. Onlara gerekli yardımı sağlayacak yapıya sahip değiliz. Yetkililer yardımı arttırarak bu kişilerin İtalya’da kalmasını sağlayacak şartları oluşturmaya çalışıyor.” şeklinde konuşuyor.

Ortadoğu ve Afrika’dan gelen mültecilerin hedefinde Yunanistan da var. Ülkedeki sol görüşlü hükümet mültecilerin ülkede serbestçe dolaşmasına izin veriyor. Bu birçok Yunanlı’yı kaygılandırıyor.

Babis Karagaianidis, bu insanların nerede kalacağını, nasıl iş bulacaklarını soruyor ve çözülmemiş onca iç mesele varken, bunları düşünmek istemediğini söylüyor.

Avrupalı yetkililer sığınmacı sayısının önümüzdeki sıcak aylarda daha da artmasını bekliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG