Erişilebilirlik

Avrupa'yı Kızdıran 'Dinleme Krizi' Büyüyor


Avrupa'yı Kızdıran 'Dinleme Krizi' Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Avrupa'yı Kızdıran 'Dinleme Krizi' Büyüyor

Avrupalı politikacılar Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Avrupa Birliği bürolarına dinleme cihazı yerleştirdiği, telefon konuşmaları ve elektronik postalarını izlediği yolundaki haberlere şiddetli tepki gösterdi.

Alman Der Spiegel dergisi ve İngiliz Guardian gazetesi ellerinde Amerikan Uulusal Güvenlik Dairesi’nin Avrupa Birliği’nin New York temsilciliği ve Washington’daki temsilciliğine dinleme cihazı yerleştirdiğini gösteren kanıtlar bulunduğunu öne sürdü.
Avrupa Birliği iddialarla ilgili olarak Amerikan büyükelçisini ifade vermeye çağırdı ve bürolarında cihaz bulunup bulunmadığını araştırma emri verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Sözcüsü Steefen Seibert Washington’un açıklama yapmak zorunda olduğunu söyledi: “Bu konu açıklığa kavuşturulmalı. Eğer doğru çıkarsa, asla kabul edilemez. Artık Soğuk Savaş döneminde değiliz.”

Brunei’de olan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry iddiaları kuşkuyla karşıladı: “Dünyadaki her ülke ulusal güvenliğini korumak için uluslararası alanda çeşitli faaliyetlere girişir ve bunlara katkıda bulunacak her türlü bilgiyi toplar. Bildiğim kadarıyla bu birçok ülke için olağan bir faaliyettir.”

David Cadier is from the IDEAS analyst group at the London School of Economics.
Sızdırılan belgelere göre Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi bir ay içinde Almanya’da yarım milyon telefon konuşması ve elektronik haberleşmeyi dinlemiş.

London School of Economics’de görev yapan uzman David Cadier’e göre, sorun çok ciddi: “Bu Avrupa Birliği için iç sorun yaratacak. Sorun, büyük ölçüde Amerikan istihbaratının bazı Avrupa Birliği delegasyonlarını, elçiliklerini dinlemiş olması değil. Bence esas sorun Avrupalılar arasındaki kişisel bilgi paylaşımının öğrenilmesi olacak.”

Casusluk iddiaları Avrupa ile Amerika arasında dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması müzakere edilmeye başladığı sırada ortaya atıldı.

David Cadier, “İddialar görüşmeleri tehlikeye sokacak mı? Sanmıyorum. Çünkü bu anlaşma Avrupa Birliğıi yetkilileri, Avrupa hükümetleri tarafından kuvvetle destekleniyor,” şeklinde konuşuyor.

Eski Amerikalı istihbarat görevlisi Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerden biri Meksika, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Türkiye dahil 38 büyükelçiliğin dinlendiğini öne sürüyor.

Bazı Avrupalı politikacılar bu olay üzerine Snowden’a Avrupa’da sığınma hakkı verilmesini öneriyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG