Erişilebilirlik

Avrupa’nın Kaygıları Artıyor


Avrupa’nın Endişeleri Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Rus uçakları Suriye’de operasyonlarını sürdürürken Avrupa ülkeleri, Amerika’nın Rusya’ya yaptığı, IŞİD dışındaki gruplara yönelik saldırılarını durdurma çağrısına destek veren açıklamalar yapıyor. İngiltere, Fransa, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Amerika ortak çağrıda bulundu.

Suriye’deki karmaşık durum daha da karmaşık bir hal alıyor. Rusya, Suriye’deki gücünü arttırırken, Avrupa ve NATO yetkilileri hafta başında yaptıkları açıklamada Rusya’nın etkisinin olumlu olması dileğinde bulunmuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya’nın IŞİD’e karşı yapıcı bir rol oynamasını ve bizimle işbirliği yapmasını destekleriz. Ancak Esat rejimine desteği, siyasi bir çözüm bulunması konusunda yapıcı bir adım olarak görmüyoruz,” diye belirtti.

Ancak hafta sonuna doğru durum değişti. Rusya, IŞİD’e yönelik operasyonlara ait görüntüleri yayınladı. Ancak gelen istihbarat, Rusya’nın aralarında Amerika ve Avrupa’dan destek gören grupları da vurduğu yönündeydi.

Bu durum Avrupalı yetkililerle uzmanların, Rusya’nın Suriye’de kendi çıkarlarına göre hareket ettiği kaygısını arttırdı.

Uluslararası ve Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nden Nicholas Redman, “Batı’nın iyi cihatçılar ve kötü cihatçılar ayrımını Rusya kabul etmiyor. IŞİD’i hedef almak yerine ılımlı muhalifler ve Esat arasındaki dengeyi bozup, Esat’ı avantajlı konuma getirmek istiyorlar,” diyerek görüşlerini belirtti.

Bu yeni durum Avrupa’nın, mülteci akınıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde oluştu. Avrupalı liderler, mülteci sorununu çözmenin Suriye’deki krizi çözmekten geçtiği konusunda görüş birliği içinde.

Ancak uzmanlara göre, Rusya operasyonlarını sürdürürken çözüm bulmak imkansız. Uzmanlar aynı zamanda Rusya’nın Batı’yı bir çözüme zorlamak istiyor olabileceğini de söylüyor.

Dış İlişkiler Avrupa Konseyi kurumundan Kadri Liik, Rusya’nın batıyı Suriye’de, Rusya’nın koşullarıyla masaya oturmaya zorladığını ve Suriye’de stratejiye benzer bir şeye sahip tek gücün Rusya olduğunu belirtti.

Rusya, Esat hükümetini desteklediği suçlamalarını reddediyor. Bunun da, Ukrayna sorununu tartışmak için Paris’te buluşan ancak Suriye’nin öne çıktığı zirveye katılan liderlerin aklını karıştıran bir durum oldu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG