Erişilebilirlik

Avrupalılar Casusluk Skandalına Hala Tepkili


Avrupalılar Casusluk Skandalına Hala Tepkili
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Avrupalı liderler Washington’un casusluk faaliyetleriyle ilgili iddialardan oldukça rahatsız. Geçen hafta Washington bu rahatsızlığı dile getirmek isteyen Avrupalı istihbarat yetkililerini ağırladı

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonu konuşmalarını dinlediği iddialarının ardından Alman istihbarat yetkilileri Beyaz Saray’da temaslarda bulundu.

Amerikalı yetkililer, Daire’nin şu anda Merkel’le ilgili bilgi toplamadığı ve gelecekte de toplamayacağı yolunda güvence verdi. Ancak Washington geçmişte Merkel’in dinlendiği iddiasını yalanlamadı.

Amerika Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ve diğer güvenlik yetkilileri, Almanya’nın ulusal güvenlik danışmanı ve istihbarat koordinatörüyle krizi görüştü.

Washington’da yanıt arayanlar arasında Avrupa Parlamentosu üyeleri de bulunuyordu.

İngiliz üye Claude Moraes yalnızca Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Avrupalılar’a yönelik casusluk yapıp yapmadığını değil, Avrupa’daki istihbarat dairelerinden yardım alıp almadıklarını da öğrenmek istiyor: “Casusluk hep vardı. Ama gerçekten net bir amaç yoksa, dostlar arasında casusluğun hoş görülmeyeceğini defalarca söyledik.”

Alman üye Elmar Brok, müttefiklere yönelik casusluk faaliyetlerinin iyi karşılanmayacağını söylüyor: “Dostlar arasında casusluğa son vermek istiyoruz. Sembolik olarak değil, gerçekten son vermek istiyoruz.”

Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Orgeneral Keith Alexander, Kongre’de yaptığı açıklamada kurumu savundu.

Orgeneral Alexander, milyonlarca Avrupalı’nın telefon konuşmalarının kayıtlarını topladıkları suçlamasını yalanladı. Bilgi Daire’nin eski çalışanı Edward Snowden tarafından açıklanmıştı.

Orgeneral Alexander: “Ulusal Güvenlik Dairesi ya da Amerika’nın bu bilgileri topladığı ve bu yönde yönlendirme yaptığı iddiaları doğru değil. Avrupalılar’la ilgili bilgi de toplanmadı.”

Keith Alexander, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin NATO müttefikleri aracılığıyla, Avrupalılar’dan telefon konuşmalarının üstverilerini aldıklarını söyledi: “Bu üstverilerin kaynakları, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bazı yetkileri dahilinde yasal olarak toplandı. Aynı zamanda Daire’nin yabancı ortakları bilgi sağladı. Avrupalılar hakkında bilgi toplamadık.”

Suçlamalar yüzünden bazı Avrupalı yetkililer, Amerika’yla aralarındaki veri paylaşımı anlaşmasını askıya almak istiyor. Anlaşma, Avrupa’yla ticaret yapan 4 bin 200’den fazla Amerikan şirketine yardımcı oluyor.

Bu arada iddialar bitmiyor. Bu kez, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin gizlice Yahoo ve Google gibi internet şirketlerinin verilerini topladığı iddiaları ortaya atıldı. Bu iddialar da Washington Post’ta yayınlanmaya devam eden Snowden belgelerinden çıktı.

Birleşmiş Milletler de, iletişim şebekelerinin Amerikan istihbarat servisleri tarafından izlenmediği ve izlenmeyeceği konusunda güvence aldığını bildirdi. BM sözcüsü, geçmişte haberleşmelerinin izlenip izlenmediği yönündeki sorularıysa yanıtsız bıraktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG