Erişilebilirlik

Avrupalı Gözüyle: 'Türk Halkı Demokrasiyi Anlıyor'


Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, Ankara muhabirimiz Yıldız Yazıcıoğlu'yla
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, Ankara muhabirimiz Yıldız Yazıcıoğlu'yla

Türkiye’de siyaset koalisyon gündemine kilitlenmişken Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, Ankara’da nabız yokladı ve ‘7 Haziran seçim sonucu, Türk vatandaşlarınca demokrasinin anlaşıldığını gösterdi’ dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda 45 sandalye ile temsil edilen Yeşiller Grubu’nun Lamberts Philippe ile birlikte eş başkanlığını yürüten Alman parlamenter, Ankara’da Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Özellikle seçim sonrasında Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladığını söyleyen Harms, bu planı yaparken hükümetin kurulmuş olacağını düşündüğünü ancak henüz görüşmelere yeni başlandığına tanık olduğunu ifade etti. Meclis’te yeni atmosferi keşfetmekten keyif aldığını belirten Harms, 7 Haziran sürecini ve ziyaretini şöyle yorumladı:

“Seçimler kanıtladı ki Türk toplumu ‘demokratik anlamda’ çok istikrarlı. Fazlasıyla gergin ortamda gerçekleşen kampanya süreci ardından seçimler gösterdi ki, Türk insanı oy vermekten hoşlanıyor, oy vermek istiyor ve seçimini yapıyor. Bu, Avrupa Birliği için bir kazanç. Parlamentoda temsil edilen tüm siyasi gruplarla konuştum. Hepsiyle olası koalisyon imkanlarını konuştum. Genelde ‘her şey mümkün’ diyorlar. İstanbul’daki vatandaşlarla konuştum. Orada Türkiye’nin gelişimi ve istikrarı için AKP-CHP koalisyonuna görmek isteyeceklerini söylediler. Bunu söyleyenler aynı zamanda bunun büyük ihtimalle gerçekleşmeyeceğini de söylediler ama hep birlikte göreceğiz.”

Ankara’da ise siyasette kendisine Avrupa Birliği’nin bir görevli – Avrupalı bakışıyla yaklaşıldığını vurgulayan Harms, “Tanıştığım herkes ile koalisyon konuştum ama liderler başta olmak üzere herkes koalisyon görüşmelerini açıklayamayacaklarını konusunda hem fikir” diye konuştu.

‘Koalisyon için Kürt Sorunu önemli’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ görüşen Harms, özellikle HDP’den Kürt Sorunu hakkında bilgi almış. Harms, “Kürtler’le olan barış süreci, uzun zamandır Türkiye’deki en önemli iç meseleydi. Süreç şu an muallakta gözüküyor. Hatta bölünmüşlük var diyebiliriz. Parlamentodaki Kürt tarafı çok iyi fikirlere sahip devam etme konusunda. Bize, Avrupalılara çözümü ve süreci güçlendirme ve devam ettirme konusunda çok iyi bir görüntü çizdiler” yorumunu yaptı.

Harms, şahsi görüşü itibariyle kurulacak koalisyon hükümeti tarafından Kürt Sorunu’nun çözümüne destek verilmesinden memnuniyet duyacağını da söyledi. Bunun şahsi görüşü yanı sıra Türkiye’nin içerisinde bulunduğu koşullar için de gerekli olduğunu düşündüğünü paylaşan Harms, “Türkiye’nin sınırlarındaki durumu biliyoruz. Irak ve Suriye’de yeterince sorun var. O yüzden bu iç sorunu olabildiğince hızlı ve hep birlikte çözümü önemli. Avrupa’nın desteğiyle çözmeliyiz” dedi.

‘Türk vatandaşları Başkanlık Sistemi’ni istemedi’

7 Haziran Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolünü de değerlendiren Rebecca Harms, seçim sonucu yönünden “‘Türk vatandaşları Başkanlık Sistemi’ni istemediklerini belirtti. Bu elbette iyi.. Buna oylarıyla karar verdiler. Ayrıca Türk vatandaşları demokrasiyi anladıklarını da gösterdi” açıklamasında bulundu.

‘AB artık müzakerede net’

Türkiye’nin bugünkü tablosunda Avrupa Birliği’nin de kısmen sorumluluğu olduğunu belirten Harms, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini şöyle değerlendirdi:

“AKP’nin yıllar boyunca ‘Avrupa’ ruhunu kaybetmesi; Sarkozy’nin ve Merkel’in süreci bölmek ve süreci yavaşlatmak istemelerinin bir sonucu oldu. Dolayısıyla görüşmelerde yeni başlık açmamamız, Türkiye’ye yük oluşturdu. Seçimlerden önceki demokrasi kötülemesinde sorumluluğumuz olduğu için Avrupa Birliği artık görüşmelere nasıl devam edeceği konusunda net.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG