Erişilebilirlik

Avrupalı Fizikçilerin Higgs Buluşu Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?


Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN, geçtiğimiz hafta Higgs Boson adıyla bilinen parçacığa benzer bir partikül keşfedildiğini açıkladı. Higgs Boson, maddelere kütle kazandıran partikül olarak tanımlanıyor. Daha önce parçacığın araştırılmasında rol oynayan Amerikalı uzmanlar, bu keşfin, insanlık için bir dönüm noktası olacağına inanıyor.

200 kadar Amerikalı araştırmacı, Cenevre’den yapılacak açıklama için yerel saatle gece ikide Şikago’daki Fermi Laboratuvarı’ndaydı. Fizikçilerin çoğu, Higgs Boson parçacığını bulmak üzere yapılan araştırmalarla yakından ilgili. Çünkü, bu merkez, kısa süre önce kapatılıncaya kadar, aynı atom parçacığını arıyordu.

Patricia Mcbride, “Avrupa’daki Hadron Çarpıştırıcısı’nın temel teknikleri ilk olarak bu merkezde denendi. Birçok Avrupalı fizikçi burada eğitim aldı,” diyor.

Hadron Çarpıştırıcısı için milyonlarca dolar ve 10 binlerce saat harcandı. Bu çalışmadan sonra fizikçiler, Higgs parçacığına benzer bir parçacık bulduklarını açıkladı.

Robert Roser, “Bu parça, eksik bilgileri tamamlayarak kainatın nasıl yaratıldığını daha iyi anlamamızı sağlayacak,” şeklinde konuşuyor.

Higgs parçacığı, maddelere kütle kazandıran partikül olarak tanımlanıyor. Parçacık, gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve hayatın nasıl başladığını açıklayabilir. Fizikçi Robert Roser, Avrupalı meslektaşlarının, bulduklarının Higgs benzeri bir parçacık olduğunu söylediklerine dikkat çekiyor: “Bu çok önemli bir unsur. Bundan sonraki araştırmalarında, bu parçacığın gerçekten Higgs parçacığı olup olmadığını belirlemeyi hedefleyeceklerdir.”

Fermilab, Hadron Çarpıştırıcısı’nın ilk modeli sayılan Tevatron Hızlandırıcısı’na evsahiplği yapıyor. Araştırmalarına geçen yıl son veren merkezin daha önce elde ettiği veriler Avrupa’daki verilerle örtüşüyor.

Robert Roser, “Açıklanan veriler, bilim dünyasında yeni bir çığır açacak nitelikte. Ancak bu gündelik yaşantımızda bir değişiklik olacağı anlamına gelmiyor,” diyor.

Buluşun nasıl bir değişiklik getireceği bilinmezken, Amerikalı fizikçiler, parçacığı bulmak için geliştirilen teknolojinin daha şimdiden somut sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Bunlardan biri de giderek yaygınlaşan bulut bilişim. Gelecekte daha fazla somut sonuçlar da bekleniyor.

Roser, “‘Higgs boson parçacığının bulunması ne yarar getirir’ sorusuna ancak zaman içinde yanıt verebileceğiz. Şu anda bu soruyu yanıtlamak zor. Ama insanlığı her zaman ileriye götüren şey ‘neyin nasıl olduğu’ sorularıdır,” şeklinde konuşuyor.

Fizikçi Roser’a göre, bundan sonraki adım, Higgs benzeri parçacığın gerçekten bu parçacık olup olmadığını belirlemek olacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG