Erişilebilirlik

Avrupalı Bakanlar Mülteciler İçin Toplanıyor


A Syrian woman carries a child as she arrives near the Hungarian border with Serbia, in Roszke, southern Hungary, Sept. 9, 2015.
A Syrian woman carries a child as she arrives near the Hungarian border with Serbia, in Roszke, southern Hungary, Sept. 9, 2015.

Avrupa Birliği üyeleri sınırlarına yığılan binlerce mültecinin yükünü paylaştırmayı hedefleyen kota önerisini tartışmaya hazırlanıyor. Kota planı, geçen hafta Avrupa Parlamentosu tarafından onaylansa da, bazı doğu Avrupa ülkeleri plana karşı çıkıyor.

Sırbistan sınırını tel örgüyle kapatan Macaristan’da parlamento, güvenlik güçlerinin kaçak yollardan ülkeye girmeye çalışan göçmenleri durdurmak için plastik mermi ve biber gazı gibi öldürücü olmayan silahlar kullanmasını onayladı. Macar polisine, evlerde arama yapması için yetki de verildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, parlamentoda yaptığı bir konuşmada “Göçmenler ülkemizi istila ediyor. Kapımızı çalmıyorlar, kapımızı kırıp geçiyorlar” sözleriye mülteci karşıtı görüşlerini yineledi.

Diğer Avrupa ülkeleriyse, Macaristan’ın mültecilere verdiği tepkiyi sert şekilde eleştirirken, Macar hükümetini Nazi şiddetini hatırlatan önlemler almakla suçluyor.

Bu arada Macaristan, sınırlarına dayanan mülteci krizinden güney ve doğu Avrupalı komşularını sorumlu tutuyor. Macar yetkililer, komşu ülkelerin Suriye, Afganistan ve Afrika’dan kaçan göçmenleri durdurmak için yeterince çaba harcamadığını söylüyor.

AB liderlerinin Avrupa’yı bölen mülteci krizini tartışacağı zirve öncesinde, AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, mültecilerin adil şekilde paylaşılmasını ön gören kota planıyla ilgili kavganın bitmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, daha önce mültecileri kabul edeceğini açıklayan Almanya ve Hırvatistan’ın geçişlerde kısıtlamaya başlaması, binlerce mültecinin sınır kapılarında aç ve susuz beklemesine yol açıyor.

Almanya’nın önerdiği AB kota sistemine ise, bazı Doğu Avrupa ülkeleri karşı çıkıyor.

Polonya Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, Politico Europe gazetesi için yazdığı bir makalede, ülkesinin mültecileri almaya karşı olmadığını ancak siyasi mültecilerle ekonomik şartlardan dolayı ülkesini terk eden göçmenlerin ayrıştırılması gerektiğini belirtti. Schetyna, mülteci krizinin nedenlerinin tartışılması gerektiğini de vurguladı.

İnsan hakları örgütleri, Avrupa’ya sadece bu yıl yüzde 40’ı Suriye’den olmak üzere şimdiye kadar toplam yarım milyona yakın mülteci geldiğini söylüyor.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, 2017’de 100 bin mülteciye vize vermeyi planladıklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG