Erişilebilirlik

'Uçuşlar Haftabaşından İtibaren Yarı Yarıya Normale Dönebilir'


Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürüten İspanya, volkanik küller yüzünden felce uğrayan havayolu trafiğinin Pazartesi'den itibaren yarı yarıya normale dönebileceğini bildirdi

İspanya’nın Avrupa Birliği’nden sorumlu bakanı Diego Lopez Garrido, Brüksel’de yaptığı açıklamada uzmanların hafta başından itibaren Avrupa hava sahasının kısmen açılmasını beklediklerini belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas da, halen neredeyse tüm uçuşların durdurulduğunu, bu durumun devam edemeyeceğini açıkladı.

Bazı Avrupa havayolları, İzlanda’daki yanardağın yol açtığı kül bulutuna rağmen başarılı deneme uçuşları gerçekleştirdi.

Avrupalı ulaştırma bakanları, yarın deneme uçuşlarının sonuçlarını değerlendirecek.

Yanardağdan püsküren ve binlerce metreye yükselen kül bulutları, son bir haftadır Avrupa üzerindeki geniş bir havasahasında ulaşımı felce uğratmış, binlerce uçak seferi ertelenmişti.

Hollanda’nın KLM havayolu şirketi, Amsterdam’dan Almanya’nın Düsseldorf kentine yolcusuz dört uçağın kaldırıldığını ve uçakların 3 bin metrede normal seyir izlediğini bildirdi. Şirket, güzergah üzerinde anormal kül bulutu yapılaşmasına rastlanmadığını, uçaklarda hasar olmadığını bildirdi.

Alman Lufthansa şirketi de, Frankfurt ve Münih arasında on yolcusuz uçak uçururken, Air France de iki başarılı uçuş gerçekleştirildiğini, üç deneme uçuşunun daha planlandığını belirtti.

Bazı havayolu şirketi yetkilileri, çoğu uçuşların boş yere iptal edildiğini, iptal kararının bilgisayar modellerine dayanarak alındığını savunuyor ve atmosferdeki kül birikmesini ölçmek için hiçbir balon yollanmadığına dikkati çekiyor.

Hava tahmin uzmanları, yoğun rüzgar yüzünden kül bulutlarının hava ulaşımını tehlikeli etkileyecek biçimde yer değiştirdiğine dikkati çekiyor. Kül bulutlarının önümüzdeki günlerde de hava ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Havayolu şirketleri uçuş iptallerinden dolayı günde 200 milyon dolar zarara uğruyor.

XS
SM
MD
LG