Erişilebilirlik

Avrupa'dan Yunanistan'a Ültimatom


Avrupa'dan Yunanistan'a Ültimatom
Avrupa'dan Yunanistan'a Ültimatom

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece Avrupa’dan yardım alamayacağını açıkladı.

İki lider bu açıklamayı Cannes’da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ile görüştükten sonra yaptı. Papandreou, Pazartesi günü beklenmedik şekilde Avrupa Birliği ile geçen hafta vardığı kurtarma paketi anlaşmasını referanduma sunacağını bildirmişti.

27 Ekimde varılan anlaşma, Yunanistan’ın Avrupa bankalarına olan borçlarının yüzde ellisinin silinmesini buna karşılık Atina’nın halkın protestolarıyla karşılaşan kemer sıkma önlemlerine devam etmesini öngörüyor.

Sarkozy, görüşme sonrası Yunanistan’ın euro bölgesinde kalma ya da çıkıp eski parası drahmi’ye dönme konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı kredi anlaşmalarına uymaması halinde Atina’ya ne Avrupa ne de IMF’nin yeni kredi açamayacağını vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Yunanistan’ın euro bölgesinde kalmasını istediğini ancak euronun istikrarının sonuçta Yunanistan’ın kurtarılmasından daha önemli olduğunu söyledi.

Avrupalı liderler Papandreou’ya referandum konusunda haftalarca bekleyemeyeceklerini de bildirdi. Papandreou, Yunanistan’ın euro bölgesinde kalıp kalmayacağını belirleyecek referandumun 4 ya da 5 Aralık’ta yapılacağını açıklamıştı.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan’a yapılan yardımın gelecek taksidinin ne zaman verileceği konusunda referandumdan sonra karar verileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG