Erişilebilirlik

Avrupa’dan İki Kritik Ziyaret


Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye'nin üyeliğine destek veren ancak eleştirmekten kaçınmayan tavrıyla tanınıyor.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye'nin üyeliğine destek veren ancak eleştirmekten kaçınmayan tavrıyla tanınıyor.

Türkiye'nin üyeliğine verdiği destekle tanınan ancak son dönemde eleştirilerini yoğunlaştıran Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin Başkanı Anne Brasseur Türkiye'de üst düzey temaslarda bulunacak

Son dönemde Türkiye’nin her fırsatta sert şekilde eleştirildiği ve olumsuzluk dozu çok yüksek belgelerin çıktığı Avrupa Parlamentosu’nun Başkanı Martin Schulz resmi temaslarda bulunmak üzere 8-10 Nisan’da Türkiye’de olacak. Ziyaret, Avrupa Parlamentosu’nun 15 Nisan’da kabul edeceği “Ermeni soykırımı” kararından bir hafta önceye denk gelmesi açısından da önem taşıyor.

Türkiye’nin üyeliğine verdiği destekle tanınan ancak geçen yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yaptığı açıklamalarda, “Türkiye’nin Avrupa Birliği değerlerinden dramatik şekilde uzaklaştığı” ve “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başka ülkelere ders vereceğine ülkesindeki demokratik koşullardan endişe duyması gerektiği” yönünde vurgular yapan Schulz’un son eleştirileri özellikle basın özgürlüğü konusuna yoğunlaşmış durumda.

Temaslarına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşerek başlayacak olan Schulz’un Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ombudsman Nihat Ömeroğlu ile görüşmesi öngörülüyor.

Görüşmelerde başta Avrupa Parlamentosu ile olanlar olmak üzere Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, üzerinde uzlaşma sağlanamadığı için oylaması bir ay ertelenen Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu ve Avrupa Parlamentosu'nda alınacak “Ermeni soykırımı” kararının ağırlıklı yer tutması bekleniyor.

Türkiye, Strasbourg’dan da önemli bir ziyaretçiyi ağırlayacak Avrupa Parlamentosu Parlamenter Meclisi Başkanı Anne Brasseur, 7-10 Nisan’da aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın da bulunduğu üst düzey temaslar yapacak. Brasseur’ün Kilis’te bir mülteci kampını da ziyaret etmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG