Erişilebilirlik

Avrupa'daki Türkler Referandum İçin Sandığa Gidiyor


Avrupa'daki Türkler Referandum İçin Sandığa Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Avrupa'daki Türkler Referandum İçin Sandığa Gidiyor

Avrupa'da yaşayan ve yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olan Türk vatandaşları, anayasa değişikliği referandumu için, 27 Mart Pazartesi'nden itibaren sandık başına gidiyor. Bu yıl yurtdışı seçmenlerinin "tek seçim bölgesi" altında toplanması, seçmene yurt dışındaki tüm sandıklarda oy kullanma olanağı getirdi. Fransa'da 325 bin kişinin sandığa gitmesi bekleniyor.

Referandum oylaması, Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’de 27 Mart - 9 Nisan 2017 tarihleri arasında, 14 gün süreyle yapılacak. Oy kullanma işlemi sabah 09.00'da başlayacak, akşam 21.00'e kadar devam edecek.

Ayrıca, Lüksemburg’da 29 Mart - 9 Nisan tarihleri arasında 12 gün süreyle, Norveç’de 1 - 9 Nisan tarihleri arasında 9 gün süreyle, Hollanda'da 5 - 9 Nisan tarihleri arasında 5 gün süreyle, İngiltere ve Romanya’da da 6 - 9 Nisan tarihleri arasında 4 gün süreyle oy kullanılabilecek.

Yurt dışı tek seçim bölgesi olduğu için, yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlı herkes, 57 ülkede 120 temsilcilikte kurulan sandıklarda ve gümrük kapılarında oylarını kullanabilecekler.

Fransa'da 325 bin seçmen

Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, Fransa'da her zaman olduğu gibi, Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilya, Nantes ve Bordeaux illerinde, 6 bölgede sandık kurulduğunu, Strasbourg ve Lyon kentlerinde, Konsolosluk binaları fiziki altyapı açısından yetersiz olduğu için DİTİB (Diyanet İşleri'nin yurt dışı temsilcilikleri) binalarında, diğer 4 ilde ise konsolosluk binalarında oy kullanılacağını" söyledi.

Tantekin, Fransa genelinde sandığa kayıtlı seçmen sayısının 325 binin üzerinde olduğunu, Paris'te ise 128 bin seçmenin oy kullanacağını belirtti.

Başkonsolos Tantekin yeni tek seçim bölgesi uygulamasıyla, "Fransa'nın kuzeyinde oturanların daha yakın ise Belçika'da, İsviçe'de oturanların ise daha yakın olması durumunda Fransa'da oy kullanabileceklerini" söyledi.

Konsolosluk internet sitelerinden de, seçmenlere oy kullanmaya gelmeden önce Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı olup olmadıklarını YSK'nın internet sitesinden kontrol etmeleri uyarısında bulunuldu. Oy kullanmak için önceden randevu alınması gerekmediği, sandıkların açık olduğu tarih ve saatler içinde istendiği zaman oy kullanılabileceği bildirildi.

Tüm konsolosluklar, seçmenlere, sandık başında uzun kuyruklardan kaçınılması için, son haftayı beklemeden, hafta içi oy kullanmaları ve toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri çağrısında bulundu.

DİTİB binalarına itiraz

Strasbourg ve Lyon'da içlerinde cami de bulunan DİTİB binalarında seçime gidilmesine CHP başta olmak üzere bazı parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri itiraz ettiler. Seçimlerin daha "tarafsız" alanlarda yapılması çağrısında bulundular. Ancak YSK'ya yapılan itirazlar yerinde bulunmadı ve "alt yapı yetersizliği" gerekçe gösterilerek seçimlerin DİTİB binalarında yapılması onaylandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG