Erişilebilirlik

Avrupa’daki Siyasi Gelişmeler Rusya İçin Ne Anlama Geliyor?


Avrupa’daki Siyasi Gelişmeler Rusya İçin Ne Anlama Geliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Anayasa referandumunda büyük bir hezimete uğrayan İtalya Başbakanı Matteo Renzi istifasını açıkladı. Böylece İngilizler’in Avrupa Birliği’nden ayrılması anlamına gelen Brexit kararından sonra, İtalyanlar da Avrupa yanlısı politikaları reddetmiş oldu. Öte yandan geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen seçimlerde sandığa giden Avusturya halkı, sol eğilimli bir cumhurbaşkanını tercih etti. AB üyesi Bulgaristan’da ise geçtiğimiz ay, Rusya’ya yakınlığıyla tanınan sosyalist bir lider cumhurbaşkanı seçildi. Peki, Avrupa’daki bu siyasi gelişmeler, Rusya için ne anlama geliyor? Bu soruyu, Amerikalı uzman Peter Eltsov’a yönelttik.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Rus Ortodoks Kilisesi’nin patriği, geçtiğimiz günlerde Paris’teki Eyfel Kulesi yakınlarında yeni bir kilise açtı. Uzmanlar bu gelişmeyi, Putin’in Avrupa’da etkisinin bir işareti olarak yorumladı. Ulusal Savunma Üniversitesi’nden, uluslararası güvenlik profesörü Peter Eltsov, Fransa’da milliyetçi bir cumhurbaşkanı seçilirse, Rusya’nın etkisinin artabileceğini söylüyor.

Ulusal Savunma Üniversitesi'nden Peter Eltsov, “Rus bankalarından birinin, Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen’e 27 milyon Euro verdiği sır değil. Birkaç ay sonra da Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Uzmanlar, Marine Le Pen’in kazanabileceğini söylüyor. Eğer kazanırsa, bence bu Avrupa Birliği’nin sonunu getirir” şeklinde konuşuyor.

Le Pen, Amerika’da yeni başkan seçilen Donald Trump ve Rusya lideri Putin’le birlikte, dünya barışına katkıda bulunan bir liderler üçlüsü olacaklarını söylüyor. Eltsov, Trump’ın başkan seçilmesinin, Avrupa’daki milliyetçi grupları ve sosyalist hareketleri güçlendirdiğini söylüyor. Uluslararası güvenlik uzmanı, Rusya’nın her iki kanatta da radikal partileri desteklediğine dikkat çekiyor: “Rusya, ister sağ kanatta ister sol kanatta yer alsın, Avrupa Birliği’ne şüpheyle yaklaşan, Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyen ve Rusya üzerindeki yaptırımların kaldırılmasına yeşil ışık yakan siyasetçileri destekliyor.”

Eltsov, Moskova’nın bazı Avrupalı siyasetçileri desteklemekle kalmayıp, bölgede etkisini yaymak için güçlü bir propaganda da yürüttüğünü söylüyor: “Avrupa’da zincirin zayıf halkalarını hedef alıyorlar. Yunanistan, İtalya, İspanya, Bulgaristan gibi Rus propagandasına açık ülkeleri etkilemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Kuzey Avrupa ülkeleri bu etki alanının dışında.”

Eltsov, Moskova’nın, NATO’yu zayıflatmak için de finansal ve ideolojik etkisini kullanmaya çalışacağını söylüyor. Amaç, bazı üyelerin NATO’dan ayrılmasını veya yeni üyelerin katılmaktan vazgeçmesini sağlamak. Eltsov, Amerika’nın Avrupalı müttefiklerine desteğini sürdürmesinin önemini vurguluyor.

Peter Eltsov, “Amerika doğu Avrupa’daki müttefiklerine ihanet etmemeli. Özellikle de geçmişten beri Rusya’dan korkan ve nüfusunun büyük kısmı Rus olan Baltık ülkelerinden bahsediyorum” diyor.

Eltrov, Trump’ın başkanlığı sırasından Amerika ve Rusya ilişkilerinde bir yumuşama olsa da, 30 yıl önceki Reagan-Gorbachev dönemindeki yakınlaşmanın mümkün olmadığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG