Erişilebilirlik

Avrupa’daki Krizin Etkileri Tüm Dünyada Hissediliyor


Avrupa’daki Krizin Etkileri Tüm Dünyada Hissediliyor
Avrupa’daki Krizin Etkileri Tüm Dünyada Hissediliyor

Avrupa’daki ekonomik krizin etkileri tüm dünyada hissediliyor. Kriz kısa sürede aşılmadığı takdirde ekonomik sorunların Avrupa’ya ihracat yapan ülkelere de sıçramasından kaygı duyuluyor.

Gelişmekte olan birçok ülke ihracatın gücüne göre ya kalkınıyor ya da geriliyor. İster Hindistan’daki bu otomotiv işçileri olsun… İster yazılım üretenler, Laos’ta kahve tarlalarındaki işçiler, Ya da Mısır’da halı dokuyanlar. Hepsinin ortak bir yanı var.

İhracat yaptıkları ülkelerin çoğu Avrupa ve diğer gelişmiş bölgelerde.

Philippe De Buck Avrupa ticaret odalarını bünyesinde toplayan BUSINESSEUROPE adlı kuruluşun başkanı: “Birçok ülke için Avrupa Birliği ticaret, yatırım, ithalat ve ihracat için en önemli iş ortaklarından biridir.”

Ancak Avrupa’daki mali kriz hükümetlerin bütçe kesintisine gitmesine yol açtığı, ekonomik faaliyetleri yavaşlattığı için tüketiciler daha az harcıyor. Bu da dünyada domino etkisi yaratıyor.

Çin gibi büyük bir ekonomi bile Avrupa’nın sorunlarından etkileniyor. Çin mallarının dünyaya açıldığı kapı olan Şangay limanından yapılan ihracat Eylül ayında yavaşlama gösterdi. Bunun nedeni Avrupa ve Amerika’dan gelen talebin azalmasıydı.

Brüksel’deki Bruegel araştırma kuruluşundan ekonomist Zolt Darvas’a göre, bazı Avrupa ülkelerindeki düşük talep en az birkaç yıl daha sürecek: “Avrupa’daki mali krizin küresel etkileri, krizin tırmanıp tırmanmayacağına bağlı. Eğer kriz artar ve Avrupa derin bir ekonomik gerileme sürecine girerse bundan sadece gelişmekte olan ülkeler değil Amerika ve diğer gelişmiş ülkeler de derinden etkilenir.”

Avrupa Birliği eski yetkilisi ekonomist Mario Monti’ye göre, Avrupa’daki bazı ekonomiler hala güçlü ve sorunlar görüldüğü kadar kötü değil: “Euro bölgesindeki bazı ülkelerde bankacılık sektöründe ve bütçede çok ciddi sorunlar var. Ancak Euro bölgesini bir bütün olarak alırsak sorunların Amerika, İngiltere ya da Japonya’dakilerden daha küçük olduğunu görüyoruz.”

Monti, Avrupa’daki bazı ekonomilerin güçlü olmasının, mevcut krizin zamanla aşılmasını sağlayacağını savunuyor.

Ancak bu umut, ekonomisi, Avrupa’nın güçlü bir pazar olmasına dayanan gelişmekte olan ülkeler için oldukça az.


XS
SM
MD
LG