Erişilebilirlik

Avrupa’da Yeniden Kuş Gribi Korkusu


Hollanda’da 150 bin tavuk, İngiltere’de ise bir ördek çiftliğindeki çok sayıda ördek kuş gribini önlemek amacıyla imha ediliyor. Hollanda kümes hayvanlarının sevkiyatını yasaklarken AB Komisyonu da benzer önlemler almaya hazırlanıyor

Hollanda’da 150 bin tavuk, İngiltere’de ise bir ördek çiftliğindeki çok sayıda ördek kuş gribini önlemek amacıyla imha ediliyor. Hollanda kümes hayvanlarının sevkiyatını yasaklarken AB Komisyonu da benzer önlemler almaya hazırlanıyor.

Hollandalı yetkililer, kuş gribini önlemek amacıyla bir çiftlikteki 150 bin tavuğu imha ediyor.

Yetkililer Hekendorp çiftliğinde bulunan mikrobun tam olarak türünün belirlenemediğini açıkladı, ancak Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Jan van Diepen, mikrobun tavuklar arasında çok çabuk yayılan özellikte olduğunu söyledi.

Hollanda hükümeti, kümes hayvanlarının, yumurtaların ve kuş atıklarının sevkiyatına 72 saatlik yasak getirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Ricardo Cardoso, bugün acil olarak Hollanda hükümetinin koyduğu yasaklara benzer geçici önlem kararları alacaklarını söyledi.

Öte yandan İngiliz yetkililer de Yorkshire’daki bir çiftlikte yetiştirilen ördekler arasında kuş gribine rastlandığını duyurdu. Yetkililer, hastalığın önlenmesi için ördekleri imha etti.

Kuş gribi genellikle hayvanlar arasında yayılıyor, ancak H5N1 adıyla bilinen türü insanlara da bulaşıyor ve solunum yollarında ciddi rahatsızlıklara yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre H5N1 nedeniyle son 10 yıl içinde 400 kişi öldü. Geçen yıl belirlenen H7N9 virüsü nedeniyle de 175 kişi yaşamını yitirdi.

Ölenlerin çoğu, hastalıklı kümes hayvanlarıyla veya bu hayvanların pisliklerinin bulaştığı gıdalarla yakın temasta olanlardan oluşuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG